Málo tlačíte na Rusko. Potřebujeme 5 miliard dolarů měsíčně... Zelenskyj chrlil v Davosu. „Milá slova,“ tleskala šéfka EK

23.05.2022 15:58 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělního videoprojevu na zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu vyzval k pokroku při uvalování sankcí vůči Rusku. K zastavení ruské agrese je podle něj potřeba ropné embargo, blokace všech ruských bank i úplné přerušení obchodu. Uvedl také, že Ukrajina potřebuje měsíčně nejméně 5 miliard dolarů. Přestože zároveň zkritizoval, že ostatní státy nepodpořily Ukrajinu již v únoru, což stálo desítky tisíc životů, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová míní, že pronesl „milá slova“. EU má podle ní vůči Ukrajině závazek.

Málo tlačíte na Rusko. Potřebujeme 5 miliard dolarů měsíčně... Zelenskyj chrlil v Davosu. „Milá slova,“ tleskala šéfka EK
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí
Zelenskyj během pondělního videopřenosu do Davosu přítomným dvěma tisícovkám zástupcům vlád a byznysmenů vzkázal, že současný tlak na Rusko nestačí. Potřeba jsou prý vůči Rusku „maximální“ sankce.

Aby se podařila ruská agrese na Ukrajině zastavit, je dle něho potřeba zcela odříznout Rusko od obchodních vztahů, zablokovat všechny jeho banky a odmítnout ruskou ropu – to se podle Zelenského stane funkčním precedentem pro Rusko na další desetiletí.

„Takové by měly být sankce: Měly by být maximální, aby Rusko a každý další potenciální agresor, který chce vést brutální válku proti svému sousedovi, jasně věděl o okamžitých důsledcích svého jednání,“ řekl podle agentury AP Zelenskyj přítomným.

Obchodovat by neměly zahraniční firmy ani v samotném Rusku. Podle ukrajinského prezidenta by se měly všechny zahraniční společnosti ze země stáhnout, aby nepodporovaly války Moskvy. Každá společnost, jež se stáhne ze země, podle něj dostane možnost působit na Ukrajině.

Ukrajina podle jejího prezidenta již přestane být zemí vytvářející oligarchy a vymýcena má být i korupce. Ukrajina se tak má po válce stát „atraktivním místem“ pro mezinárodní podniky.

Ukrajina je dle Zelenského nyní v ekonomickém rozkladu a na svůj chod potřebuje nejméně 5 miliard dolarů měsíčně. „Objem práce je obrovský: máme škody za více než půl bilionu dolarů, zničeny byly desítky tisíc objektů. Musíme obnovit celá města a průmyslová odvětví,“ vysvětloval.

Kritizoval pak ztráty na životech, ke kterým podle něj došlo kvůli nedostatečné podpoře Ukrajiny již v únoru. Řekl, že kdyby Ukrajina „dostala 100 % svých potřeb najednou, ještě v únoru“, pokud jde o zbraně, financování, politickou podporu a sankce proti Rusku, „výsledkem by byly desítky tisíc zachráněných životů“.

Zelenskyj také upozornil na blokaci ukrajinských přístavů Ruskem, což blokuje odjezd dodávek potravin, jako je pšenice a slunečnicový olej. Pokud se nepodaří odblokovat ukrajinské přístavy, varoval, že důsledky nedostatku potravin vyvážených z Ukrajiny může pocítit celý svět.

Závěrem vystoupení, za které sklidil ovace ve stoje, Zelenskyj také apeloval, aby lidé neztráceli „pocit jednoty“, jelikož to je úder, který dle něj Rusko cítí zdaleka nejvíce.

„Přál bych si, aby se každý z vás ráno probudil s touto myšlenkou: ‚Co jsem dnes udělal pro Ukrajinu?‘“ zakončil ukrajinsky svůj projev směrem k přítomným státníkům.

Projev Zelenského potěšil předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. „Děkuji Volodymyru Zelenskému za milá slova,“ hodnotila.

Evropská unie má podle Leyenové vůči Ukrajině závazek. „Naše platforma Rekonstrukce ukazuje závazek Evropské unie vůči budoucnosti Ukrajiny jako svobodné, demokratické a prosperující země. Je to jeden z mnoha projektů, na kterém budeme společně pracovat na vaší cestě do Evropské unie,“ vzkázala Ukrajincům.

Válka na Ukrajině se do dění akce v Davosu tento rok značně propisuje. Podle zakladatele Světového ekonomického fóra Klause Schwaba je „tato válka skutečně zlomovým bodem dějin a v příštích letech přetvoří politické a ekonomické prostředí.“

Změn se již dočkalo Rusko – jeho zástupci totiž na akci již nejsou vítáni. „Ruský dům“ v Davosu se navíc dočkal reprezentace Ruské federace, kterou Moskva ráda neuvidí, jelikož byl v rámci zločinů páchaných zemí na Ukrajině upraven do podoby, které tyto činy připomíná prostřednictvím fotografií. Dům se tak nyní přejmenoval na „Dům ruských válečných zločinů“.

Zatímco první den zasedání je pozornost věnována hlavně Ukrajině, dalšími velkými tématy má být životní prostředí a otázka klimatu a bezemisních cílů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…