Málo vakcíny v EU. Macron bouchá vzteky do stolu. Babiš: Můžeme jen čekat

05.01.2021 8:52

Ve Velké Británii, v Izraeli, v USA i v celé EU se s očkováním proti koronaviru začalo již před vánocemi. Jenže zatímco ve Velké Británii nebo v Izraeli vakcínu dostaly už stovky tisíc lidí, v členských státech EU proces očkování probíhá podstatně pomaleji. Francouzský prezident Emmanuel Macron už kvůli tomu bouchl do stolu. Premiér Andrej Babiš se přidal. EU se ocitá pod palbou kritiků.

Málo vakcíny v EU. Macron bouchá vzteky do stolu. Babiš: Můžeme jen čekat
Foto: pixabay.com
Popisek: Očkování - ilustrační foto

Ve Velké Británii se očkuje vakcínami firmy Pfizer a Astra Zeneca. V EU byla prozatím schválena jen vakcína od firmy Pfizer. Vakcíny od společnosti Astra Zeneca či Moderna teprve čekají na schválení. Očkovací dávky se navíc v EU přidělují s ohledem na počet obyvatel a nikoli podle toho, kolik ta či ona země poptává vakcín. Výsledkem je, že zatímco ve Velké Británii už bylo očkováno těměř milion občanů, v Německu jen 265 tisíc. V České republice bylo zatím očkováno jen pár tisíc lidí.

Anketa

Vadí vám tempo očkování v ČR?

hlasovalo: 13424 lidí

Francouzský prezident se kvůli očkovací strategii EU pořádně rozčílil. Podle serveru Aktuálně.cz dokonce natolik, že začal bouchat do stolu.

„Podle médií přitom rozhořčený francouzský prezident dokonce bouchal pěstí do stolu. A kritikou, i když mírnější, Macron nešetří ani na veřejnosti,“ napsal doslova server s tím, že nejvyššímu představiteli Francie rychlost očkování připomíná pomalou procházku s rodinou.

S rychlostí očkování v EU není spokojený ani český premiér Andrej Baiš (ANO).

Je nenormální, že vakcína Astra Zeneca, která byla zakoupená již v srpnu, ještě nebyla schválena. EK argumentuje, že nejsou kapacity, a my jako členské státy jsme odkázáni na ni,“ prohlásil v rozhovoru pro Právo Babiš.

„Když Izraelci údajně Pfizeru vakcínu přeplatili o sto procent, protože my platíme za jednu dávku kolem 12 eur, tak byli ve výhodě. A stejně jako USA reagovali rychle. Ano, Izrael a Británie jedou, protože se rozhodují samostatně. My se na to můžeme jen dívat a čekat. To je špatně, Evropa musí jednat rychleji,“ pokračoval rozzlobeně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…