Mám tisíce blahopřejných zpráv, ujistil vítěz Vystrčil na ČT. Zažil prý naprosté dno

03.10.2022 20:29 | On-line

Ostře sledovaný souboj o senátorské křeslo v jihlavském volebním klání vyhrál Miloš Vystrčil (ODS) nejvíce hlasy. V pořadu Interview ČT24 hovořil o tom, že jej tvrdá kampaň za jeho protikandidátkou citově zasáhla. „Bylo to dno, které já neznám,“ svěřil se. Prozradil, zda má ambice kandidovat na prezidenta. A okomentoval výměnu ministryně pro životní prostředí, již považuje za „zodpovědnou“.

Mám tisíce blahopřejných zpráv, ujistil vítěz Vystrčil na ČT. Zažil prý naprosté dno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Ve vládě ze zdravotních důvodů končí ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, nahradit by ji měl místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík. „Samozřejmě mám pro to pochopení. Pokud se někdo necítí zdráv, těžko může vykonávat roli ministryně, to je nesmírně náročná pozice, kterou vykonáváte 24 hodin denně. Považuji to za zodpovědné, když to ten člověk řekne a nastupuje za něj někdo další,“ řekl úvodem šéf horní komory.

Předpokládá, že po volbách dojde k širší rekonstrukci vlády, o čemž hovořil i prezident Miloš Zeman? „Žádné zprávy o tom nemám, to není má kompetence. Předpokládám, že se bude rozhodovat premiér, zda se tak stane, nebo nestane. Já do toho mluvit nebudu,“ odpověděl Vystrčil.

Vystrčil byl do Senátu zvolen nejvíce hlasy, v nejostřeji sledovaném jihlavském volebním klání vyhrál nad kandidátkou hnutí ANO Janou Nagyovou, kde byla zároveň nejvyšší volební účast. „Jsem přesvědčen, že ta kampaň a ty volby tam byly specifické. Na jedné straně stál kandidát s programem, měl za sebou minulost, podle které ho bylo možné hodnotit, a na straně druhé byla skupina lidí vedená Andrejem Babišem, která kandidovala proti někomu.

„Jana Nagyová, jak jsem to vnímal, proti mně nekandidovala. Ona mluvila minimálně, a kdybyste si udělali analýzu jejích výstupů, tak jich bylo určitě méně než výstupů Andreje Babiše proti mně nebo výstupů Aleny Schillerové a Karla Havlíčka. Bylo to takové zvláštní,“ pousmál se Vystrčil hrdě s tím, že ani tak se jim nepodařilo porazit šéfa Senátu.

„Takže si myslím, že to byla jednak protestní volba a jednak to byla volba pro osobnosti, které kandidují, nebo proti nim. To vše se smísilo v nějaký výsledek, se kterým jsem velmi spokojen. Já mám tisíce blahopřejných zpráv. To, co ve svém senátním obvodu už dvanáct let dělám, se zúročilo v to, že lidé neuvěřili pomluvám a dezinformacím, které o mně byly posledních čtrnáct dní šířeny. Děkuji, že voliči neuvěřili tomu matení,“ dodal senátor Vystrčil, který je přesvědčen, že velkou roli sehrálo to, jakou práci v Senátu má za sebou.

„Zvítězila slušnost, serióznost, zvítězilo to, co má senátor předvádět svým voličům. Náš přístup k té kampani způsobil, že přišli lidé, kteří chtějí slušnou politiku,“ řekl ke svému volebnímu úspěchu.

Vystrčil také uváděl, že kampaň byla zároveň těžká pro jeho okolí i rodinu. „Není to tím, že jste si za ty roky odvykl mluvit s lidmi přímo na ulici?“ tázala se moderátorka Barbora Kroužková. „To vůbec ne!“ kontroval Vystrčil a dodal: „Já jsem mezi lidmi pořád, to se tam tedy běžte zeptat,“ doporučoval moderátorce. „Když někdo, kdo tam několik let nebyl, začne vykládat, že jsem odtržený a žiju v bublině, připadá mi to úplně absurdní,“ chytal se za hlavu také z toho, co si přečetl v médiích.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Zopakoval a potvrdil, že jej to citově zasáhlo: „Ano, protože to, co o mně bylo šířeno za pomluvy, lži a nesmysly... To prostě bylo neuvěřitelné. Mé okolí, které je zvyklé na nějaké chování, koukalo a říkalo, že to není normální, že musím něco dělat. Já také koukal a říkal jsem si, co mám dělat, tak tohle je další úroveň politiky, kterou jsem zaznamenal, takové to dno, které já neznám.

Jediná snaha toho člověka byla zatáhnout mě do toho bahna, tam, kde je bezvadný. A teď on má jedno médium, druhé médium, Rádio Impuls, nekonečně mnoho peněz a lidí. Tak jsem si řekl ne, ne, ne. My se budeme chovat slušně, to je jediná možnost, a ti lidé to uvidí,“ popisoval Vystrčil své pocity z tvrdé kampaně za Janou Nagyovou.

Bude chtít Vystrčil sedět dál v čele Senátu? „Předsedu Senátu navrhuje nejsilnější senátorský klub. Jaký bude Senát, uvidíme. Ještě se v novém složení Senát nesešel. Já se nebudu bránit tomu, aby se jednalo i o mém jménu, a pokud budu mít podporu, tak se o pozici budu ucházet,“ uvedl Vystrčil.

Na otázku, jestli bude právě on prezidentským kandidátem vládní koalice, odpověděl následně: „Já s tím nepočítám. Nebudu to já. Vím, jaký bude postup koalice SPOLU, ale to je věc předsedů stran, aby to zítra sdělili,“ dodal předseda Senátu Miloš Vystrčil, který nechtěl více prozradit.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …