Máme dost sil na zastavení uprchlíků? Odpovídá ministr Stropnický

29.09.2016 18:28

Ve čtvrteční Kauze dne na Rádiu Impuls odpovídal na otázky Jaroslava Plesla ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Prozradil posluchačům, zda se mají bát války, a kriticky se vyjádřil na adresu Františka Ringo Čecha.

Máme dost sil na zastavení uprchlíků? Odpovídá ministr Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Máme se bát války? Na tuto otázku odpovídal ministr ve čtvrteční Kauze dne na Rádiu Impuls. Plesl hned na úvod zmínil myšlenku Františka Ringo Čecha, že lidé ve středním věku si ještě zastřílejí na svou obranu. Co na to ministr říká? „František Ringo Čech možná ještě vymyslí nějakou recesi ve svém životě,“ poznamenal k tomu ministr.

Česká armáda musí dohnat resty z minulosti – především finanční resty. Je třeba přijmout nové vojáky, obléct je, vybavit a připravit pro službu vlasti. V tuto chvíli chybí české armádě asi pět tisíc vojáků. „Ale letos jsme na tom velmi dobře. Máme splněno na 108 procent letošní rekrutační cíl,“ pochvaloval si ministr. Vojáci dostávají přes 20 tisíc korun nástupního platu a Česká republika jim dává všemožně najevo, že si jich váží.

Pár slov padlo na adresu Ruska. Musíme si prý pečlivě všímat toho, co se děje na Ukrajině, protože tam separatisté mají k dispozici techniku, kterou jim někdo musel dodat, nezjevila se jen tak z nebe. Musíme být také připraveni na to, že se nějací neznámí zelení mužíčci objeví i v Pobaltí. Víme, že na Krymu sehráli ruští vojáci bez označení na uniformách důležitou roli. Ministr však věří, že Rusko nebude riskovat konfrontaci s NATO.

Kromě Ruska ale musíme být připraveni také na řešení uprchlické krize. „Musíme být připraveni na to, že by došlo v nějaké věci ke kumulaci z rakouské strany, ale je to jen hypotéza. Tady jsme připraveni pokrýt nějaký úsek hranice v řádu hodin. Je k tomu určeno 600 vojáků. A pokud by se to rozšiřovalo, můžeme nasadit mnohem víc jednotek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…