Máme energetickou koncepci starou padesát let. Strážkyně cen elektřiny varovala od Moravce distributory

14.09.2014 13:22

Mají se Češi bát nadcházející zimy kvůli určité energetické závislosti na Rusku a krizi na Ukrajině? I na tuto otázku odpovídala předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Ta prozradila, že plyn uložený v Česku nemusí být určen jen pro české domácnosti. Došlo i na energetickou revoluci a údajný paskvil z dílny politiků a problém fotovoltaiky.

Máme energetickou koncepci starou padesát let. Strážkyně cen elektřiny varovala od Moravce distributory
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková v křesle hosta nedělních Otázek Václava Moravce České televize popsala, jak se to má se zásobami plynu v Česku. Hned v úvodu uvedla, že zásoby plynu, které máme v zásobnících, nemusí být určeny jen pro český trh. „Přesto pevně věřím, že tuto zimu zvládneme. Ale už jsem jednala s ministrem Mládkem o zpřísnění vyhlášky, aby společnosti měly povinnost zásobit se na krizové situace, jaká dnes panuje na Ukrajině,“ uvedla v pořadu předsedkyně ERÚ.

Jednání ve Spojených státech

Šest tuzemských zásobníků patří společnosti RWE, v tuto chvíli je Česko teoreticky schopné pokrýt třetinu roční spotřeby. Úřad podle Vitáskové plánuje kontroly všech subjektů, které prodávají plyn, ty by měly skončit na konci října a pak přijde návrh oné nové vyhlášky. Za nedostatečnou označuje Vitásková právě zásobu plynu, kterou musí obchodníci zadržovat na krizové situace.

Vitásková také prozradila, že se účastnila jednání ve Spojených státech, a to i s Federálním regulačním úřadem. Debata se vedla především o energetické bezpečnosti ve vztahu k ukrajinské krizi. Diskutovali také o možnosti přepravy zkapalněného břidličného plynu z USA. Rozebírali prý také i situaci okolo fotovoltaických elektráren v Česku.

Šéfka úřadu se vyjadřovala i k situaci ve společnosti NET4GAS. Té prý hrozí i zahájení správního řízení, neboť razantně snížila své základní jmění. My se musíme podívat, jakou mají dluhovou službu a zda jsou schopni plnit své závazky. Dodejme, že společnost je výhradním distributorem plynu v Česku.

Bylo ale strategicky dobré rozhodnutí, že zásobníky i přenosová soustava jsou v rukou soukromého sektoru? Privatizace proběhla ještě za vlády tehdejšího premiéra Miloše Zemana a to za 134 miliard korun, což podle Vitáskové byla nejúspěšnější privatizace v Česku. Odmítla ale říci, zda byla cesta privatizace z jejího pohledu správná.

Energetická revoluce

V době, kdy probíhá energetická revoluce, a že ta je, protože se třeba mění výroba elektřiny z fotovoltaických zdrojů, tak je třeba změnit energetický zákon. „Současná novela je paskvil,“ zhodnotila ostře předsedkyně jednání politiků. Největší problém prý je, že se novela nekonzultuje ani s energetickým úřadem ani s velkými hráči. „Proč nemáme napřed novou jasnou energetickou koncepci a s ní pak související novelu energetického zákona,“ ptala se Vitásková. Uvedla, že současná koncepce je stará téměř padesát let.  

Úřad chce prý řešit energetickou soběstačnost rodin cestou umístění fotovoltaických panelů na střechách domů. V novele energetického zákona se prý pracuje i s možností, že se celý proces zjednoduší. Faktem také je, že soběstačné domácnosti sníží zisky velkým firmám a ty rozloží náklady na ostatní domácnosti. „My jako úřad chceme, aby lidé ušetřili. Nechceme, aby měli licenci, nechceme, aby byli živnostníci a tak podobně,“ podotkla šéfka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…