Máme málo peněz! Doktoři řekli víc o plánované stávce

15.09.2016 7:16

K uzavření ordinací ve středu 21. září je připraveno 60 % praktických lékařů, říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

Máme málo peněz! Doktoři řekli víc o plánované stávce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Protest je podle něj krajní formou, ke které byli lékaři donuceni, aby se jim podařilo upozornit na hrozící krizi. „Do poslední chvíle je prostor pro dohodu a věříme, že k ní ještě může dojít na čtvrtečním jednání s vedením ministerstva zdravotnictví,“ uvedl Šonka.

Pacient se z plakátu na dveřích ordinace dozví, že jeho lékař na protest uzavřel na jeden den ordinaci a kam se má obrátit v případě akutních zdravotních potíží. „Tuto službu zajistí kolegové, kteří podporují protestní akci, ale zůstanou v ordinacích, aby zajistili péči o akutní pacienty,“ vysvětlil Šonka.

Celý text je ZDE

Protesty podle něj podporuje drtivá většina praktických lékařů. Zavřít ordinace je připraveno více než 60 procent všeobecných praktických lékařů. Protestní akci organizuje Sdružení praktických lékařů ČR.

A jaké jsou hlavní důvody protestu? „Nedostatečné finanční ohodnocení práce praktických lékařů. Sazba kapitační platby (platba, kterou obdrží poskytovatel zdravotní péče na úhradu nákladů) se za posledních osm let nezměnila, zatímco všechny náklady na provoz ordinace rostou. Preskripční omezení u některých léků, nedostatek kompetencí praktických lékařů, hrozba nucených prací ambulantních lékařů v nemocnicích pod záminkou postgraduálního vzdělávání, obrovské množství administrativy,“ vyjmenoval hlavní důvody protestu Šonka.

Odmítl, že termín protestu souvisí s blížícími se krajskými a senátními volbami: „Cenová jednání probíhají od ledna 2016, samotná jednání na ministerstvu zdravotnictví o úhradové vyhlášce probíhají od června. Na těchto jednáních jsme se opakovaně dozvěděli, že se nepočítá s navýšením úhrad pro praktické lékaře. Vyhláška musí být hotova do konce října, pak už bude pozdě cokoliv prosazovat. Čas protestů je tedy dán termínem probíhající přípravy úhradové vyhlášky, nikoliv termínem krajských a senátních voleb, které s tím nesouvisejí,“ prohlásil Šonka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…