Máme nakročeno ke krveprolití, varuje europoslanec Štětina

04.03.2016 13:01

Muž, který loni v červenci přinesl na demonstraci proti migraci v Praze makety šibenic, nespáchal přestupek. Podle dnešního vydání deníku Právo o tom už na podzim rozhodl úřad městské části Praha 1. Jeho zaměstnanci došli k závěru, že nešlo o úmyslné narušení občanského soužití, ale o nedbalostní jednání. S odkazem na deník Právo o tom informovala ČTK.

Máme nakročeno ke krveprolití, varuje europoslanec Štětina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti imigrantům a za vystoupení z EU na Václavském náměstí

Úřad zastává názor, že přestupkem by bylo, kdyby demonstranti u sebe měli věci, jimiž lze někoho zranit. Nebo kdyby z chování účastníků akce vyplývalo, že předmět má sloužit k násilí či pohrůžce násilím.

Podle Úřadu městské části Prahy 1 se muž, jenž přinesl na demonstraci šibenici dopustil toliko nedbalostního jednání. Na tomto popisu nic nezmění ani fakt, že šlo o nedbalost vědomou.Odborník na extremismus Miroslav Mareš k tomu doplnil, že nošení šibenic na demonstrace opravdu může být chápáno v limitech svobod projevu. Jen nesmí obsahovat výhružky smrtí konkrétním osobám. Občany nabádá, aby se upamatovali na demonstrace před pár lety proti vládě expremiéra Petra Nečase (ODS), kde dokonce došlo k popravám maket politiků. A zdaleka to nevyvolalo takový poprask, byť byla akce mnohem adresnější.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) je s verdiktem úředníků srozuměn, ale stále je přesvědčen, že šibenice na demonstraci nepatří.

K takto mírnému postupu úředníků se vyjádřil i europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09). Hrozí nám prý krveprolití. „Přirozená stupnice všech revolučních kataklysmat je: nenávist – vyhrůžky – násilí. Šibenice na demonstraci je aktem nenávisti a vyhrůžky. Městský úřad neví, že třetímu stupni je třeba bránit jasným odmítnutím dvou stupňů předešlých. Naše společnost má nakročeno ke krveprolití.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…