Máme obilí, nebo je ho málo? Na dožínkách Zlínského kraje padlo jasné slovo

21.08.2022 11:25

„Potraviny nejsou samozřejmostí. Kvalitní české a cenově dostupné potraviny nejsou samozřejmostí,“ řekl jasně předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha na dožínkách Zlínského kraje v Kroměříži. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) si pochvaloval výnosy a vysoký stupeň soběstačnosti v produkci obilí.

Máme obilí, nebo je ho málo? Na dožínkách Zlínského kraje padlo jasné slovo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Dožínky Zlínského kraje 2022 v Kroměříži

Žně jdou v regionu do finále. „Výnosy byly obstojné a podle předběžných analýz i kvalita na vysoké úrovni,“ zhodnotil ministr zemědělství Zdeněk Nekula na dožínkách Zlínského kraje v Kroměříži. „Produkce obilí nám umožňuje zachovat si vysoký stupeň soběstačnosti v této komoditě, ale dokážeme pokrýt i potřeby zahraničních partnerů. Podporujeme činnost zemědělců jak národními dotacemi, tak dotacemi z Evropské unie,“ ujistil.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula na dožínkách Zlínského kraje. Foto: Daniela Černá

Na dožínky do Kroměříže přijely i letos tisíce lidí. Velké náměstí zaplnily stánky s občerstvením i výrobky místních umělců, nechyběla výstava techniky. Mezi řečníky na pódiu dostal slovo také předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Nikdo nic neví. Doba ve znamení nejistoty

„Letošní žně byly rychlé. Přispělo k tomu počasí. Kdybych měl charakterizovat dnešní dobu z pohledu zemědělce, řekl bych slovo nejistota,“ uvedl Pýcha. „Nejen z toho důvodu, že nevíme, jaké bude počasí. Víc než polovinu Evropy trápí sucho. Zemědělci ve Francii, v jižních státech, ale i na Slovensku bojují se suchem a bojují s ním i u nás. Je to ale i otázka ekonomická. Všichni pociťujete obrovskou ekonomickou nejistotu, obrovský růst cen životních nákladů. Když zemědělci sejí příští úrodu, nevědí, za jakou cenu a za jakých podmínek budou úrodu realizovat. Nevědí, jaká bude, jaké budou ceny, jestli bude poptávka, nebo nebude,“ vysvětlil.

Pýcha připustil, že nikdo prostě netuší, za jakých podmínek má dál hospodařit. „OSN zveřejnila, že v listopadu bude na planetě osm miliard lidí, které je potřeba uživit a nasytit. Nebudu strašit nedostatkem potravin. Víc lidí umře na problémy s nadváhou než hlady. Chci tím ale říct, že potraviny nejsou samozřejmostí. Kvalitní české a cenově dostupné potraviny nejsou samozřejmostí. V České republice nás živí ani ne jedno procento obyvatel. My jsme tady proto, abychom těmto lidem poděkovali,“ dodal a požádal veřejnost, aby kupovala české potraviny.           

Holiš: „Umíme si poradit sami“

Řadu lidí pak překvapil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, který přišel na slavnost ve valašském kroji. „Všem bych přál pocity, když si ho oblečete. Je to hrdost, síla a tradice,“ uvedl. „Přál bych si, abychom byli i příští dožínky v krojovaném ještě víc. Věřím, že se připojí časem i pan ministr, pan starosta a chlapi z agrární komory vytáhnou kroje a všichni příští rok ukážou, že v Zlínském kraji se drží tradice a úcta,“ dodal. Kroj měl být výrazem poděkování zemědělcům; hejtman přidal i druhý důvod: „Čeká nás těžká doba. Vůbec se jí nebojíme. Z tradice víme, že si musíme poradit sami a musíme si poradit tady, doma. Doufám, že příště vás přijde v kroji víc, abychom ukázali, že ve Zlínském kraji umíme držet spolu,“ řekl k publiku.   

Slavnost je pověstná přehlídkou mnoha folklórních souborů. „Jsme kraj, který zastupuje čtyři oblasti. Jsem rád, že přijeli i zástupci všech folklorních souborů z celého kraje a ukazují nám krásu svých krojů, od bohatých slováckých přes hanácké až po Valašsko,“ připomněl starosta Kroměříže Jaroslav Němec. „Kroměříž je oblast obílí, řepy, máme Slovácko, které je oblastí vína, máme Valašsko, jeho hory, odkud přijeli i zástupci živočišné výroby nebo pěstitelé brambor. V podstatě bychom ‚to dali‘ i samostatně, protože ve Zlínském kraji máme všechno,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…