Máme proti solárníkům dobře nabito, ujišťoval Fischer u Moravce

15.09.2013 16:05

Čtyřicet domácích i zahraničních provozovatelů solárních elektráren žaluje Českou republiku kvůli změnám podmínek jejich podnikání. Po našem státu požadují náhrady v celkové výši 3,3 miliardy korun. Uvedl to ministr financí v demisi Jan Fischer v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Náhradu škody požadují kvůli 26% dani z výnosů uvalené na solárních elektrárny.

Máme proti solárníkům dobře nabito, ujišťoval Fischer u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

"Ministerstvo financí se bude vůči všem vymezovat, protestovat, takže máme, myslím, dobře nabito, aby to dopadlo dobře," uvedl podle internetového zpravodajství Lidových novin Fischer. Omezení podpory výroby elektrické energie z tzv. obnovitelných zdrojů, konkrétně fotovoltaiky, schválili poslanci v listopadu 2010. Novela určila, že elektřina ze solárních elektráren uvedených do provozu v letech 2009 a 2010 bude po dobu tří let podléhat 26% zdanění.

Štědrá podpora výstavby solárních elekráren, spolu s rapidním poklesem cen jejich technologického zařízení, vedla k jejich ohromnému rozšíření v letech 2009 a 2010, tedy právě v období úřadování Fischerovy vlády, což vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce jde o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny. Fischer v dnešním pořadu České televize osobní odpovědnost na tomto stavu odmítl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…