Máme tomu říkat atentát? Česko slaví výročí, ale přišla otázka

27.05.2022 13:04 | Ze sítí

Česko si dnes připomíná 80 let od úspěšného atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Premiér Petr Fiala (ODS) v rámci připomínky výročí likvidace Heydricha ocenil výsadkáře za jejich hrdinství a zdůraznil, že šlo v dějinách 2. světové války o čin naprosto ojedinělý. Právě hrdinství Gabčíka s Kubišem zdůrazňují také další čeští ústavní činitelé. Dochází však také na přirovnání k současnému dění. „Dnes opět čelíme zlu,“ zdůraznil generál Petr Pavel. Na sociálních sítích zaznělo i postesknutí nad nemožností podobně zlikvidovat Putina.

Máme tomu říkat atentát? Česko slaví výročí, ale přišla otázka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tak vypadá osudová zatáčka dnes

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha úspěšně provedli  Jozef Gabčík s Janem Kubišem 27. května 1942 v Libni nedaleko křižovatky u Vychovatelny. Kubišův granát při útoku Heydricha vážně zranil a ten následkem infekce zemřel 4. června.

Významné výročí hrdinského činu, který Československu napomohl v zahraničí k oduznání mnichovské dohody, se letos poprvé slaví i v rámci nového významného dne – Dne národního vzdoru, jenž přibyl v březnu, kdy jej Poslanecká sněmovna odsouhlasila společně s 25. červnem, kdy si připomínáme odchod sovětských okupačních vojsk.

Premiér Petr Fiala k výročí útoku na Heydricha ocenil oba výsadkáře za jejich hrdinství. „Tento nesmírně odvážný čin, který se navždy zapsal do české historie, je v dějinách 2. světové války naprosto ojedinělý. Heydrich byl nejvýše postaveným nacistou, který byl zlikvidován v rámci vojenské operace,“ připomíná český ministerský předseda.

Zdůraznil, že je nutné si zásluhy Gabčíka s Kubišem připomínat: „Josef Gabčík, Jan Kubiš a všichni ostatní, kteří se podíleli na přípravě a napomohli k odstranění Heydricha a zaplatili za to i svými životy, jsou hrdinové a na jejich činy a zásluhy nesmíme nikdy zapomenout.“

Hrdinství československých výsadkářů připomíná rovněž předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která již v březnu při schválení výročí coby významného dne podotkla, že jde o připomínku, že „proti zlu a bezpráví je někdy zapotřebí vystupovat i se zbraní v ruce“.

„Gabčík s Kubišem za podpory mnoha našich vlastenců ukázali světu, že jsme se nesmířili se svým osudem a vzdorujeme zlu,“ napsala dnes k atentátu, teprve po němž Velká Británie oduznala svůj podpis pod mnichovskou dohodou.

Česká ministryně obrany Jana Černochová při připomínce atentátu na Heydricha doporučila, aby si lidé hrdinský čin připomenuli na výstavě Anthropoid 80 v Národním muzeu. Doporučila, aby lidé na výstupu přivedli i své děti, jelikož jde o okamžik našich ději, který „nesmí zůstat jen na papíře, ale i v našich myslích a hlavně srdcích“.

Expremiér a šéf nejsilnějšího opoziční hnutí ANO Andrej Babiš výročí komentoval slovy, že likvidací Heydricha „Josef Gabčík a Jan Kubiš vykonali ohromnou službu pro celou Evropu“.

„Tahle událost je důkazem toho, že nejsme národem, který se snaží ze všeho vykličkovat. Naopak. Umíme udělat to, co je správné. Dokážeme se postavit zlu,“ napsal k výročí předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Velká daň, kterou český národ zaplatil po německých represích po činu, kdy byly zvražděny tisíce Čechů, dle něj nebyla marná.

Generál Petr Pavel, o němž se hovoří v souvislosti s bojem o Hrad, zdůraznil, že „vytrvat je třeba i nyní“. „Právem a s hrdostí si připomínáme hrdinství skupiny Anthropoid v boji proti zlu. I přesto, že eliminace R. Heydricha měla za následek mnoho obětí. Dnes opět čelíme zlu, jehož eliminace přináší a ještě přinese mnoho obětí. A stejně jako tehdy, i dnes to má smysl a musíme vytrvat,“ komentuje výročí.

V podobném duchu zaznělo i povzdechnutí komentátora Jiřího Peheho. „Škoda, že ten Putin nejezdí do práce v kabrioletu,“ postesknul si.

Senátor Zdeněk Hraba (STAN) pak upozornil, aby se lidé vyvarovali stále šířící se německé terminologii o „spáchání“ atentátu. „Nerad říkám, že byl před 80 lety ‚spáchán atentát na Heydricha‘. To je německá terminologie z války. Páchají se trestné činy. Ale to, co provedli Gabčík s Kubišem, byl čin hrdinský,“ hodnotí.

reklama

autor: rak

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…