Mandát, který umožňuje navýšení zahraničních misí české armády, odpovídá na zásadní hrozby, uvedl v ČT náměstek Landovský

22.05.2018 21:07

Svět se bouří a hádá kvůli sankcím, jedny míří po prezidentských volbách do Venezuely. Náměstek ministryně obrany a politický geograf Jakub Landovský v Interview na ČT24 zhodnotil, jak vážná je současná situace, a vyjádřil také například svůj názor na rozšíření zahraničních misí české armády.

Mandát, který umožňuje navýšení zahraničních misí české armády, odpovídá na zásadní hrozby, uvedl v ČT náměstek Landovský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Syn Pavla Landovského Jakub

Podle mnohých je Venezuela pod vládou znovuzvoleného prezidenta Madura v křeči. Není dost potravin a léků. Kvůli okolnostem těchto voleb zavedli Američané vůči Venezuele další sankce. Podle Landovského je naprosto pochopitelné, že volby odsoudilo více zemí. „Tyto volby musíme v podstatě odsoudit všichni. Byla nízká volební účast, nebyli tam vpuštěni pozorovatelé,“ uvedl s tím, že sledoval prezidenta Madura a bylo vidět, že žák svého učitele rozhodně nepřerostl.

Nadto je také potřeba podle Landovského říci, že pokud jde o možnost volit, ta byla svázána s vlasteneckým průkazem. „Lidé mají strach a opozice je v podstatě v kleštích. Jižní Amerika z hlediska politiky funguje tak trochu jinak. A jsou tam silné prezidentské systémy,“ připomněl a zdůraznil, ža na druhou stranu, pokud jde o prostředí mezinárodní, je tam velmi silná pozice Spojených států. „Jsem přesvědčen, že problémy Venezuely se vyřeší,“ míní náměstek ministryně obrany.

„Domnívám se, že oni také dřív kalkulovali s vyšší cenou ropy z hlediska svého plánovaného hospodářství. Asi se sto dvaceti dolary, a ta cena je již dlouhodobě jinde. Dostihla je hyperinflace,“ odpověděl Landovský na otázku, zda je to právě Madurův režim, který uvrhl zemi do jisté mezinárodní izolace, a dodal, že je vidět, že jejich snahy řešit to v podobě vituálních měn směřují k tomu, že se snaží eliminovat absolutně nefunkční ekonomiku, což se jim dlouhodobě nedaří.

Na celé západní polokouli je podle Landovského odsouzení jasně cítit a Evropská unie je v odsouzení průběhu venezuelských voleb se Spojenými státy zajedno. Podporu Maduro získal od ruského prezidenta Putina. Venezuele může být však Rusko podle Landovského jen zřídka nápomocné. „Pokud by bylo Rusko schopné efektivně odebírat nějaké komodity z Venezuely, tak by skutečně pomoct mohlo, ale taková šance tu není. Ty země si navzájem nemají moc co nabídnout,“ je přesvědčen.

Co se týká aktualit na české politické půdě, možná budoucí vláda počítá s navýšením zahraničních vojenských misí. Senát minulý týden schválil další navyšování. Landovský je přesvědčen o tom, že je to krok správným směrem. „Já se na resortu podílel na tomto mandátu, který paní ministryně obhájila. A můžu zagarantovat, že ten mandát, tak jak je, podle mého nejlepšího vědomí a svědomí, skutečně odpovídá na většinu zásadních hrozeb a naplňuje naši roli v rámci spojeneckých závazků,“ uzavřel Landovský s tím, že z nás činí důvěryhodného partnera a je vypracován s ohledem na naši kapacitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…