Manipulace jak prase? Kauza Feri: Nová svědectví

24.04.2019 7:54

Kauza Feri dostává nové obrysy. Vladimír Hromádko starší vypovídal jak pro televizi Prima, tak pro Seznam Zprávy. Důvodem pro napadení mělo být rozesílání „komerčních a placených zpráv na Facebooku“. A slova o negrech? Zatím nikdo nepotvrdil. Feri se o věci rozhovořil na DVTV. „Jseš Feri? Jseš a bum,“ popsal jak k incidentu došlo. Hlavně chce, aby se podobná věc již neopakovala.

Manipulace jak prase? Kauza Feri: Nová svědectví
Foto: Repro Twitter
Popisek: Dominik Feri po přitlačení na parapet

Reportér Primy uvedl slova staršího Hromádka, že se jeho syn na koštování vína dohadoval s Dominikem Ferim. Ten mu prý zasílal facebookové zprávy, s čímž syn nesouhlasil. Verbální konflikt nakonec vyústil v potyčku, jejíž výsledek již známe. Okolo Feriho a mladšího Hromádka bylo prý asi šest či sedm Feriho kamarádů, kteří se je snažili odtrhnout, a otec se pak vydal synovi na pomoc. Starší Hromádko rovněž prohlašuje, že z jeho strany tedy nebyl důvodem žádný politický či snad rasový motiv. A slova o negrech Hromádko prý neslyšel ani od svého syna. Také se za své konání omluvil, prý ho mrzí a pravil, že kdyby věděl, v co to vyústí, tak by se nic takového nestalo. Reportér také dodal, že Hromádko přiznal, že měli se synem upito, ale že tuto epizodu brali jako „běžnou potyčku“, a že byl Feri zraněn, to netušili a slavnosti pak spořádaně opustili.

Anketa

Pocítili jste při nákupech v posledních měsících zdražení zemědělských a potravinářských produktů?

98%
2%
hlasovalo: 11414 lidí
Na serveru Seznam Zprávy Hromádko popisoval útok také. Hromádkův syn, čerstvě promovaný absolvent lékařské fakulty, kolem páté hodiny měl opouštět místní kulturák, když venku uviděl mladého poslance Dominika Feriho. „Pan Feri rozesílá komerční a placené zprávy na Facebooku. Synovi to chodilo a zprávy se mu nelíbily. Asi si to s ním chtěl vyříkat,“ popsal Hromádko starší. Feri odmítá, že by mezi ním a mladším Hromádkem došlo k nějaké výměně názorů. „Šel jsem si ven zapálit cigaretu. Asi pětadvacetiletý kluk se mě zeptal, jestli jsem Feri. Pak začaly lítat rány,“ řekl. „Vzhledem k tomu, že měli oba popito, nebo že všichni měli popito, tak si zřejmě neřekli nic hezkého a skončilo to tak, že můj mladík mu prostě lískl jednu. Byla to nerozvážnost mého syna,“ říká k tomu Hromádko starší.

To souhlasí i s tím, co pro Seznam Zprávy řekl Vojtěch Dobeš, Feriho kamarád, který ho na koštování pozval. Vyjádřil se i původu rány na poslancových zádech: „„Ta tržná rána je podle všeho od parapetu. Stáli jsme u okna, a když mu začali dávat rány, odhodilo ho to na zeď a mám za to, že tam byl parapet. Má, myslím, šest nebo sedm stehů na zádech.“ Také dodal, že nemůže potvrdit, že by útok byl rasově motivovaný, ale prý poznal staršího Hromádka jako muže, se kterým měl Feri slovní konflikt již před třemi lety.

Celý článek ZDE a ZDE

Feri promluvil o svém napadení na DVTV. Nepokládá jej za „hospodskou potyčku“, ale za politicky motivovaný útok, protože ho mladík napadl bezprostředně poté, co se ujistil, že se jedná opravdu o Dominika Feriho, což dle něj vyznívá i ze svědeckých výpovědí. Zmínil i slova o negrech, která měla padnout. „Já sám jsem to v tu chvíli neslyšel, protože jsem zrovna dostával rány na hlavu, ale prý to tak zaznít mělo. Ono to není dělání z komára velblouda, ale byl jsem napaden a nevidím jinou příčinu než odlišné politické názory.“ Alhohol v sobě měl, ale to podle něj nehrálo z jeho strany žádnou roli. „Jseš Feri? Jseš a bum,“ popsal chování útočníka. Jak utržil řeznou ránu na zádech neví, to podle něj musí prošetřit policie.

Už se mu prý stalo, že na podobných akcích do něj někdo strčil či na něj plivnul, ale s takovýmto fyzickým násilím proti jeho osobě se údajně ještě nesetkal. Popřel, že by útok na něj měl takový vliv, že by zvažoval svou přítomnost v politice nebo že by začal s autocenzurou. Reagoval také na osočení, že napadení využívá ke zviditelnění. Nechce, aby se něco takového stalo znovu. „Já si nemyslím, že je správné, když dostane přes hubu komunista, když dostane přes hubu někdo z ANO, když dostane přes hubu někdo z SPD,“ komentoval to poslanec TOP 09. Veselovský připomenul, že Poslanecká sněmovna jednou usnesením odsoudila útok na komunistu Jiřího Dolejše a zeptal se, zda by si Feri přál, aby došlo k něčemu podobnému. Ten odpověděl, že nikoliv, protože jeho rána na zádech a šrám na hlavě se s Dolejšovým zmlácením nedá srovnávat. Nějaká, třeba i neoficiální reakce by podle něj možná byla namístě, pokud by se prokázalo, že šlo o rasově motivovaný útok.

Celý rozhovor ZDE

Své pocity z celé aféry pak shrnul na Facebooku bývalý hejtman za ČSSD Michal Hašek: „Tak si to shrňme – boršický útok nebyl podle výpovědi již střízlivého Feriho ani ‚jeho‘ svědka zřejmě rasově motivován, rána na zádech nebyla od nože, ale podle všeho od parapetu a všichni zúčastnění už byli ‚pod parou‘... Učebnicová ukázka politicko-mediální manipulace jako prase... Nechce Dominik Feri raději odejít z politiky, když se ukazuje, že se celý příběh odehrál výrazně jinak a celá republika byla krmena falešným příběhem o údajném rasovém útoku s politickým zabarvením a málem s kudlou v zádech? Otázku přestupkového či trestního řízení s otcem a synem, kteří Feriho fyzicky napadli, samozřejmě musí vyřešit Policie ČR, jejich chování bylo nezákonné a musejí být potrestáni.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…