Manžel Tymošenkové varoval přes české noviny prezidenta. Teď už by mu prý někdo mohl ublížit

22.02.2014 12:45

Manžel bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové by současného prezidenta země Janukovyče postavil před haagský tribunál. Oleksandr Tymošenko získal v České republice azyl. Doma mu hrozil soud kvůli jeho podnikatelským aktivitám. V rozhovoru pro Lidové noviny ocenil, že ukrajinský parlament schválil zákon umožňující propuštění jeho ženy.

Manžel Tymošenkové varoval přes české noviny prezidenta. Teď už by mu prý někdo mohl ublížit
Foto: worldwide.com
Popisek: Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková

Podle Tymošenka je jasné, že lidé na Ukrajině nevidí v prezidentu Janukovyčovi garanta Ústavy. Nyní má naději, že opět uvidí svou ženu Juliji.

Tymošenko má teď strach, že by mu někdo mohl ublížit

Janukovyče považuje Tymošenko za válečného zločince, který by měl být obviněn z masového vraždění civilního obyvatelstva. Většina lidí na Majdanu by se nespokojila jen s vypsáním předčasných voleb.

Mnohem dříve prý měly přijít ekonomické sankce. Janukovyč se měl bát, že přijde o peníze. Nyní by se podle Tymošenka měl bát fyzického násilí. „Mnohem větší strach má teď ale z fyzického násilí. Má strach, že by mu mohl někdo ublížit,“ tvrdí manžel Julije Tymošenkové.

Lídr opozice možná vzejde ze středu Majdanu

„Soudě podle nálady na Majdanu jsou lidé ochotní vytrvat. Oni nepřistoupí na Janukovyčovy podmínky. Dnes jsem viděl reportáž z Kyjeva, mluvil v ní starší muž a říkal, že je na kolena nedostanou. Na kolenou může být člověk jen před otcem, matkou a Bohem. Před zločincem, vrahem a diktátorem nikdo na kolena neklekne,“ prohlásil Tymošenko.

Na ukrajinské opozici je nyní velká zodpovědnost. A to nejen za životy lidí, ale i za budoucnost Ukrajiny. Musí si také zvolit jednoho lídra, který všechny povede. A možná to bude někdo ze středu Majdanu. Tymošenko doufá, že se Ukrajina nedostane pod nadvládu Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…