Manžel odsouzené Tymošenkové získal v ČR azyl. Potvrdil to Kubice

06.01.2012 15:58

Manžel odsouzené expremiérky Ukrajiny Oleksandr Tymošenko dostal azyl v České republice. Potvrdil to český ministr vnitra Jan Kubice. Podle jeho slov požádal Tymošenko o azyl už před několika měsíci.

Manžel odsouzené Tymošenkové získal v ČR azyl. Potvrdil to Kubice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Fakt, že Oleksandr Tymošenko, manžel odsouzené Julije Tymošenkové, požádal v České republice o azyl, potvrdil již dříve ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ministerstvo vnitra s Janem Kubicem v čele se k žádosti nakonec postavilo kladně.

Sice se k žádosti zatím nevyjádřila ukrajinská diplomacie, neoficiálně se ale hovoří o tom, že by případ mohl ochladit vzájemné vztahy. Expremiérka Tymošenková totiž byla loni na Ukrajině odsouzena na sedm let v procesu, který Západ ostře kritizoval jako politicky motivovaný.

Kubice však tvrdí, že vztahy Česka a Ukrajiny toto nijak neovlivní. "Dnešní rozhodnutí je rozhodnutí ministerstva vnitra a ne ministerstva zahraničních věcí. To znamená, že jde o vnitřní záležitost České republiky," vysvětlil.

"Jestliže se nepodařilo Julii Tymošenkovou zlomit pomocí soudů, vězení, ponižování a dvojitými tresty, režim, který nezákonně otevřel Nejvyšším soudem 15 let uzavřené kauzy, začal pronásledovat rodinné příslušníky a blízké expremiérky,“ stojí v prohlášení opoziční strany Vlast, v jejímž čele Tymošenková stojí. Sám Tymošenko se ke své žádosti o azyl zatím nevyjádřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…