Manželka krajského radního dostala vakcínu přednostně. Nařídil jsem jí, ať jde se mnou, vysvětluje politik

12.01.2021 18:54

Není lékařkou, zdravotnicí ani nepatří do ohrožené skupiny mající nárok na očkování covid-19. Přesto již vakcínu dostala. Je totiž manželkou lékaře a radního Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví Zdeňka Finka. Eliška Finková dostala vakcínu v pátek. Píše o tom server iDNES.cz.

Manželka krajského radního dostala vakcínu přednostně. Nařídil jsem jí, ať jde se mnou, vysvětluje politik
Foto: pixabay.com
Popisek: Očkování - ilustrační foto

Situace kolem očkování manželů Finkových podle všeho odhaluje velké nesrovnalosti v organizaci očkování v Česku, podle právního experta je nyní možné, aby si očkování teoreticky vydupal kdokoliv. Fink byl se svou ženou očkován v Městské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem, která následně informaci i fotografie uveřejnila na facebookovém profilu. 

Fink manželku hájí, že na očkování měla nárok, protože v blízké době chce pomáhat v očkovacím centru. Automaticky to však ze současné vládní metodiky nevyplývá – vakcín je prozatím velký nedostatek. Na neodůvodněnou protekci upozornil redaktor České televize Vlastimil Weiner, Fink na to reagoval, že si neumí představit, že by manželku nechal doma.

„Dokonce jsem jí to nařídil, pokud, jak mě prosí, chce pracovat jako dobrovolnice v očkovacích centrech při vakcinaci. Bez očkování bych ji tam nepustil. Žena měla náskok díky informaci ode mne, že budeme hledat lidi do center,“ oponoval Fink. Den poté se pak skutečně na jeho twitterovém profilu objevila zpráva o přednostním očkování dobrovolníků, kteří se však musejí registrovat. To zřejmě Finkova žena vynechala. 

Někteří z uživatelů dokonce vyzývali, aby Fink skončil ve své funkci. Hejtman by podle jednoho z nich měl hledat nového člověka. „Toto mi přijde dost sprosté,“ uvedl. 

Finka se však zastala i mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová. Uvedla, že očkování manželů bylo propagací vakcinace v kraji. „Domníváme se, že je tento signál velmi důležitý pro skupinu rizikových nerozhodnutých lidí, které může vakcína ochránit,“ uvedla. 

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová k celé věci uvedla, že ministerstvo připravilo očkovací strategii, jejímž cílem je nastavit proces, pomocí kterého dosáhneme co nejrychlejšího proočkování významné části populace. „Metodický pokyn je pak plánem k provedení očkování, a je tedy nutné se jím řídit,“ dodala.

Právník a expert na zdravotní právo Ondřej Dostál k tomu dodal, že vzhledem k tomu, že ještě nebyl schválen důležitý předpis, který by závazně stanovoval prioritizaci, mohl by vakcínu vyžadovat každý.  

„Vakcinace je léčivo jako každé jiné. Je to zdravotní služba. Když přijdu k lékaři, chci zdravotní službu, potažmo vakcínu, a potřebuju ji, což objektivně každý potřebuje a lékař ji má k dispozici, tak tím pádem neexistuje právní důvod pro lékaře, aby mi ji nedal. Nehrozí mi žádný postih, že jsem tam mimo pořadí šel,“ poznamenal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…