Manželství pro všechny: To hlavní je skryto. Právník našel důkaz, že jde o děti

24.02.2024 18:13 | Zprávy

V Poslanecké sněmovně se pomalu blíží velká bitva o „manželství pro všechny“, jak zastánci nazývají novelu občanského zákoníku, která má rozšířit pojem „manželství“ i na adresáty současného institutu registrovaného partnerství z řad sexuálních menšin. Nátlak na zákonodárce ze strany neziskové organizace Jsme fér, jež je nutí novelu podpořit, je obrovský. Právník Jan Gregor poukazuje na jeden z pozměňovacích návrhů z dílny STAN, který má umožnit i adopce dětí. Z toho usuzuje, že debata o názvu je jen krytí skutečného cíle, že jde vlastně o děti.

Manželství pro všechny: To hlavní je skryto. Právník našel důkaz, že jde o děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petiční stánek za manželství pro všechny na Malostranském náměstí

Už příští týden mají poslanci projednávat návrh, za který dlouhodobě lobbuje konsorcium neziskových organizací Jsme fér. O jeho praktikách i financování jsme psali už v loňském roce.

Za koalicí stojí právník a někdejší ministerský úředník Czeslaw Walek, dlouhodobě spojený se spolkem Prague Pride, který tvoří pro Jsme fér organizační a finanční zázemí. Spolu s ním na něm spolupracují další spolky, iniciativy PROUD, Mezipatra, křesťanské sdružení Logos a Amnesty International Česká republika.

Obrat Prague Pride, financovaného dominantně z veřejných zdrojů, tvoří každoročně přes deset milionů.

V roce 2014 dostal první finanční podporu od tzv. Norských fondů. Pak přicházely peníze různě, tu od Evropské unie, tu od Sorosovy Open Society. Přidaly se USA i Německo. Ale protože je uskupení odnoží Prague Pride, nezjistíte kolik šlo právě jemu.

Některé projekty ale působí velmi zvláštně. V roce 2022 třeba dotace od Ministerstva zdravotnictví v programu „Vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením“. Výše částky byla zveřejněna v dubnu 2022, rozhodoval o ní tedy už nový ministr Válek. Dotace na „zlepšování života queer osob se zdravotním postižením“ činila 123 tisíc korun.

Jako plnění projektu ale byla následně vykázána „série přednáškovo-debatních akcí a odborné články“, dále jedna příručka a jeden interní metodický materiál, které dohromady „zvýšily informovanost“.

Ve stejném dotačním programu byly například rekondiční pobyty pro postižené roztroušenou sklerózou dotovány nižší částkou. A třeba celý cyklus informačních přednášek České unie neslyšících dostal 39 tisíc korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…