Marek Benda se rozčiloval v ČT nad tím, co vypustili z úst Zeman a Rychetský

01.08.2018 20:41

Český prezident Miloš Zeman se v úterý na Pražském hradě sešel s předsedou Ústavního soudu, aby společně prokonzultovali kauzu H-System. Něco takového je ale podle předsedy ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny Marka Bendy (ODS) systémově velmi nebezpečné. „Pozve si Rychetského a pak společně dávají komentáře k této kauze, to je absurdní,“ rozčiloval se v pořadu Interview na ČT24.

Marek Benda se rozčiloval v ČT nad tím, co vypustili z úst Zeman a Rychetský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský uvedl, že kauza H-System je příkladem selhání českého státu v 90. letech. Tímto vyjádřením Rychetského je však Benda nemile překvapen, protože se sám ani neodvažuje ke kauze H-System cokoli říkat. „Nikdo z nás, kromě pár soudců a advokátů, tuto kauzu nezná do detailu, co se tam odehrálo a kdo selhal a jak selhal,“ kroutil nevěřícně hlavou.

Benda se rovněž v této věci velmi podivuje nad jednáním prezidenta Miloše Zemana. „On si pozve předsedu Nejvyššího soudu, aby probírali jednu kauzu. A oba původně radikálně prohlásili, že samozřejmě H-System probírat nebudou. Pak ale vyjdou z Pražského hradu a začnou dávat komentáře k H-Systemu. To je absurdita,“ zdůraznil.

Není zkrátka možné, aby si prezident České republiky k sobě předsedy soudu povolával k tomu, jestli jedna konkrétní kauza skončila dobře nebo blbě, míní Benda. „I když tato kauza nepochybně končí blbě a je nekonečně dlouhá, je to opravdu ostuda české justice a českého státu,“ připustil Benda.

Jestli chce Zeman řešit tuto kauzu jinak, rozhodně měl podle Bendy zvolit jiný způsob řešení. „Ať si pro mě za mě přijde klidně na vládu, to je jeho ústavní pravomoc a tam si pak říká: Milá vládo, měli bychom něco udělat a v tomto konkrétním případě pomoci a odškodnit lidi alespoň za délku řízení,“ dal za příklad, jak by mohl Zeman využít svou pravomoc ve výkonné moci.

„Tohle by bylo legitimní na rozdíl od zvaní předsedů soudů. Vždyť příště si může předsedy soudu pozvat a ptát se jich třeba, jak je možné, že ještě neskončila kauza Davida Ratha! Tohle je systémově velmi nebezpečné,“ řekl na závěr se zdviženým ukazováčkem Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…