Marek Benda výhrůžně promluvil o tom, co prý zapadlo kvůli Ukrajině

07.05.2014 11:10

O časech francouzské revoluce či stalinismu píše poslanec ODS Marek Benda v souvislosti s kauzou Romana Janouška a použitím odposlechů jako důkazu při trestním stíhání jeho dopravní nehody.

Marek Benda výhrůžně promluvil o tom, co prý zapadlo kvůli Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Poslanec ODS Marek Benda se rozepsal o novinkách ve vyšetřování tandemu Šlachta - Ištvan. Evidentně jsou prý se svým neuvěřitelným příběhem kolem Jany Nagyové -  Nečasové ve velké důkazní nouzi. Oba pánové podle něj spektakulárně svrhli vládu způsobem, za jaký by se nemusely stydět ani režimy třetího světa.

„Ovšem za chvíli tomu bude rok a žádné soudní procesy se nekonají,“ upozorňuje poslanec. Přitom například u kauzy Vojenského zpravodajství oba slibovali, že bude do října před soudem.

Proto se rozhodli alespoň „pustit“ pár odposlechů, aby ty, na které nemohou nic sehnat, alespoň před národem poplivali. K tomu se prý s radostí připojilo mediální impérium Andreje Babiše, který tak jednak likviduje politickou konkurenci a kromě toho si tím podle Bendy řeší účty z minulosti. „Nikdy se netajil tím, že jeho cílem je zlikvidovat ODS, která mu v jeho byznysech odmítla několikrát vyhovět,“ upozorňuje Benda.

Jeho samotného už to prý ani nebaví číst. Že se po Praze pohybuje spousta obchodníků s teplým vzduchem, machrujících, koho „umí“, to podle něj věděl každý.

„Prostě si vytvoříme nějaké spiklenecké teorie, lid je ostatně miluje, a budeme k nim dávat indicie, to by v tom byl čert, aby nám lidé nedrželi palce v odhalování spiklenců,“ odhaduje Benda uvažování vyšetřovatelů. Tato podpora jim prý pomůže k tomu, že alespoň oddálí přijetí odpovědnosti za neudržitelné zásahy.  

Poslední kapkou však pro něj byl proces s Romanem Janouškem, byť je prý Bendovi líto, že musí hájit zrovna člověka, s nímž se v pražské ODS  mnohokrát střetl. „Ale i člověk, kterého nemáme rádi, si zaslouží spravedlivý proces. To je smysl právního státu, jak za něj naši předci od hilsneriády až po Chartu 77 bojovali,“ vzkazuje.

Celý text ZDE.

Podle něj je „jako z jiného světa“ představa, že odposlechy povolené k prověření podezření ze závažné hospodářské kriminality jsou použity jako důkaz v úplně jiné kauze, při vyšetřování dopravní nehody.

„Odposlechy jsou povolovány soudem jako důkazní (!!!) prostředek pro konkrétní trestní řízení. Trvám na tom, že není možné je využívat k ničemu jinému. Ani k dokazování jiných skutků mnohem méně závažných, protože na ně by je nebylo možné ani povolit, ani ke skandalizaci lidí v novinách a k využívání institutu soudce Lynche místo trestního řízení. Tím se vracíme do atmosféry veřejných procesů Velké francouzské revoluce, ale i komunismu a nacismu s jejich peticemi za tresty smrti konkrétním občanům či společenským skupinám,“ napsal Benda.

Podle něj je naprosto nepřípustné, aby by policisté tyto zásahy do lidského soukromí „sušili“ pro vhodnou příležitost. „Prožil jsem si dostatečnou část svého života pod dohledem tehdejší Státní bezpečnosti, abych se do tohoto světa všudypřítomné kontroly a všemocné bezpečnosti nechtěl vracet,“ píše k tomu Benda. To prý raději oželí, že občas nějaký lump nebude potrestán. Důležitější totiž podle Bendy je chránit nevinné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…