Marek Benda z ODS a Daniel Korte z TOP 09 zkusí vyšťouchnout Babiše z ministerstva. Jak?

05.06.2014 11:00

Opoziční politici nechtějí nechat stranou problém jmenování Andreje Babiše do vlády bez lustračního osvědčení. Server Česká justice uvádí, že rozhodnutí OÚ Městské části Praha 1 opozice vnímá jako důkaz toho, že jmenování bylo v rozporu se zákonem. Prohlásili to ve svém vyjádření poslanec ODS Marek Benda i poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Marek Benda z ODS a Daniel Korte z TOP 09 zkusí vyšťouchnout Babiše z ministerstva. Jak?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

Oba poslanci reagovali na skutečnost, že premiér Bohuslav Sobotka dostal ve správním řízení pořádkovou pokutu 10 000 korun za to, že nesplnil povinnost danou zákonem a předložil prezidentu republiky Miloši Zemanovi návrh na jmenování Andreje Babiše do funkce I. místopředsedy vlády a ministra financí bez toho, že by obsahoval lustrační osvědčení.

„Rozhodnutí jen potvrdilo můj názor, že došlo k porušení lustračního zákona. Věřím, že se premiér odvolá ke správnímu soudu, jak sám řekl, a dojde k autoritativnímu rozhodnutí soudu,“ cituje Česká justice poslance Marka Bendu.

Poslanec prý považuje za povinnost ODS se touto věcí nadále zabývat. „Jednou z podmínek právního státu je, že se dodržují i zákony, se kterými nesouhlasíme, což se v tomto případě týká pánů Babiše a Sobotky,“ uvedl mimo jiné Benda.

Podle Rychetského „kanadský žertík“

Opoziční TOP 09 se rovněž po rozhodnutí OÚ Městské části Praha 1 přihlásila s vyjádřením.

Podle poslance Daniela Korteho je evidentní, že byl porušen zákon. „A je otázka, zda desetitisícová pokuta je dostatečný trest za tak fatální porušení zákona, jako je jmenování člena vlády, který nesplňuje zákonné předpoklady pro výkon funkce,“ uvedl Korte. TOP 09 se touto situací prý bude dál zabývat, ale konkrétní postup zvolí, až se podrobně seznámí s textem rozhodnutí.

Česká justice uvádí i názor předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. Ten totiž označil zprávu o udělení pokuty za „kanadský žertík“. Podle něj je totiž premiér odpovědný za ústavní akty Poslanecké sněmovně, nikoliv nějakému úředníkovi na obecním úřadě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…