Marek Dalík začal u soudu ,,zpívat"

25.07.2017 12:22

Sedm let vězení a peněžitý trest 21,9 milionu korun navrhl státní zástupce Jan Kořán pro Marka Dalíka při dnešním odvolacím jednání, které se týká kauzy nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Obhájci naopak chtějí případ vrátit k novému projednání, případně trest podmíněný. Dalík dnes odmítl, že by požádal na schůzce se zbrojaři o půlmiliardový úplatek, píše ČTK.

Marek Dalík začal u soudu ,,zpívat"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Podle něj částku zmínil slovenský lobbista Miroslav Výboh, jehož firma měla v kontraktu nahradit společnost zbrojaře Pavla Musely.

Dalík si podle trestního spisu řekl v listopadu 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci o peníze za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, podle obžaloby požadoval půl miliardy korun. Předstíral, že má vliv na zakázku a také blízký vztah k představitelům české vlády, takže může ovlivnit jejich rozhodování.

Dalík dnes uvedl, že se rozhodl změnit původní výpověď při pobytu ve vězení. „Nejprve bych chtěl říct, že jsem u výpovědí nepovídal úplně všechno. Nechtěl jsem lhát nebo zatajovat pravdu, ale věděl jsem, že ostatní svědci by nepotvrdili, co já řeknu, kvůli obavám o beztrestnost a kariéry,“ řekl Dalík.

Připustil, že se na schůzce mluvilo o provizích. Konkrétní částku ale vyslovil Výboh, jehož společnost měla v kontraktu nově figurovat. „Část té sumy by byla provize, nebyl to úplatek pro nikoho,“ zmínil Dalík. Peníze by prý získal například za PR služby, které by se zakázky týkaly. Dalík také zdůraznil, že se necítí být v ničem vinen.

Pražský městský soud Dalíka původně potrestal za pomoc nespecifikovanému členu vlády k přijetí úplatku, odvolací vrchní soud však skutek překvalifikoval. Lobbista podle soudců podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze. To, že by si na schůzku šel pro úplatek určený pro někoho z vlády, se neprokázalo.

Odvolací senát Dalíkovi o rok zmírnil původní pětileté odnětí svobody. Následně Dalík nastoupil do vězení, z něhož byl po sedmi měsících propuštěn na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten nařídil, aby se podřízený soud znovu zabýval právním hodnocením případu.

Odvolací senát předsedy Martina Zelenky dnes hlavně přezkoumává právní kvalifikaci, podle níž byl Dalík odsouzen. Především musí vyřešit, zda skutek posuzovat podle starého, nebo nového trestního zákoníku. Rozdílný názor na právní kvalifikaci má státní zástupce i obhájci Dalíka. Soud může trest zmírnit, ponechat stejný i zpřísnit. Dalík vinu dlouhodobě odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…