Marihuana k léčebným účelům zřejmě dostane zelenou i v Senátu

23.01.2013 11:24

Senátní zdravotnický výbor podpořil využívání konopí k léčebným účelům. Rozhodl o tom dnes přes výhrady některých svých členů, že konopí by si pacienti mohli koupit jen na elektronický, nikoli na papírový lékařský předpis. Příslušnou novelu tak asi schválí příští týden i Senát jako celek. Horní komoře to doporučil také její ústavně právní výbor.

Marihuana k léčebným účelům zřejmě dostane zelenou i v Senátu
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Marihuanu je možné používat například při zmírnění příznaků rakoviny, Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy, lupénky nebo atopického ekzému. Legální pořízení na elektronický předpis má zabránit zneužívání této drogy.

Žádná legalizace konopí, ani pěstování doma

Výhrady k tomu měla například exministryně zdravotnictví a senátorka ČSSD Milada Emmerová. „Je to přílepek, který tam byl dán narychlo bez jakékoli odborné diskuse," uvedla Emmerová. Poukázala na to, že původní poslanecká předloha, kterou ještě jako členka dolní komory podepsala, s elektronickými recepty nepočítala. Podle Emmerové to může v praxi přinést pacientům potíže vzhledem k tomu, že mnoho lékařů, zejména vyššího věku, počítač nevlastní. Proti se postavilo třeba Sdružení ambulantních lékařů, dodala. Poslanec ODS Pavel Bém namítl, že zpočátku bude podle odhadů předepisována maximálně tisícovka receptů na konopí ročně. Podobně tomu bylo i v zahraničí. Například v Izraeli legální konopí využívalo jen pár set pacientů, nyní je to 9000.

Novela nepřináší legalizaci marihuany, ani pěstování konopí pro léčebné účely doma, po čemž volali někteří zastánci užívání marihuany. Podle tvůrců předlohy by to bylo porušení mezinárodní úmluvy o psychochotropních látkách.

Rok se bude konopí dovážet

Droga k léčebným účelům by se měla nejprve dovážet. Až po roce by měli vstoupit na trh tuzemští pěstitelé, aby měl Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) čas na přípravu. Určoval by také, na jaké ploše by se konopí pěstovalo. Ústav má například vydávat maximálně pětileté licence pěstitelům a organizovat výběrové řízení na nákup marihuany, které má být dvoukolové. Ve druhém kole bude rozhodujícím kritériem cena konopí, která by měla mít tříčtvrteční váhu. Podmínkou pro udělení licence by bylo také to, že tuzemské konopí bude levnější než dovážené.

Výbor řešil také to, zda léčebné konopí bude do budoucna hrazeno ze zdravotního pojištění, což pojišťovny odmítají. „V tuto chvíli k tomu vůle není," uvedl Bém. Měsíční léčba konopím by podle předkladatelů měla stát nejvýše 1500 korun, podle kritiků ale skutečná cena bude mnohonásobně vyšší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…