Markéta Šichtařová naštve mnohé: Rozebrala, jak neziskovky šíří fake news

24.08.2018 18:00

Ekonomka Markéta Šichtařová se ještě jednou vrátila k tématu „fake news", k tématu lživých či zavádějících zpráv. Někteří lidé tvrdí, že takové fake news šíří americký prezident Donald Trump, jiní z toho viní Rusko. A třetí skupina obviňuje ze lhaní Brusel. Šichtařová však ukázala na ještě jednoho údajného šiřitele fake news - na neziskové organizace.

Markéta Šichtařová naštve mnohé: Rozebrala, jak neziskovky šíří fake news
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Jedna z neziskových organizací zveřejnila globální index otroctví. Z něhož vyplývá, že každý pátý obyvatel Česka může vlastně být moderním otrokem. Minimálně tu prý máme 31 tisíc moderních otroků. Markéta Šichtařová si na blogu iDNES.cz položila otázku, proč někdo dělá takovéhle výzkumy moderního otroctví. A také si na ni odpověděla.

„Neziskovky ovšem bývají často „neziskové“ jen podle názvu, často je hlavním smyslem jejich existence čerpání veřejných peněz, pro které se vymyslí nějaký pěkný účel – třeba by se hodilo něco jako „vytvoříme index otroctví“. A veřejné peníze nepadají z nebe. Vybírají se od daňových poplatníků, kterých se nikdo na názor neptá. Globální dluh všech vlád za poslední rok vzrostl o 11 procent a je na novém rekordu. Jednou ho bude muset někdo splácet. A tyto neziskovky na tom mají také svůj podíl," napsala ekonomka.

Následně prý nestačila valit oči, když se k indexu otroctví vyjádřil pracovník české neziskové organizace Člověk v tísni. Podle jeho názoru se otrokem můžete stát tak, že si vezmete malou půjčku u lichvářů a ti po vás pak chtějí místo deseti tisíc zaplatit stovky tisíc korun. A když splácet nemůžete, donutí vás dělat prakticky cokoliv. Takhle má vypadat moderní otroctví.

„Není náhodou jádrem pudla to, že – jak sama neziskovka doplňuje - nejvíc jsou „moderním otroctvím“ ohroženi cizinci, lidé kulturně dezorientovaní, trpící jazykovou izolací? A jsme doma. Ekonomickými problémy z předlužení jsou nejvíc ohroženi ilegální přistěhovalci. Ti se pochopitelně policii se svými problémy nehlásí. Proto taky policie logicky nemůže konat. Kdo je tedy oním hříšníkem, který porušil jako první zákony? Byl to ilegální přistěhovalec, který se nechce hlásit policii, jak sama neziskovka naznačuje? Anebo to byl věřitel, který přistěhovalci pomohl tím, že mu nabídnul půjčku, kterou si dlužník dobrovolně vzal? Pravda bude zřejmě někde uprostřed. Věřitel byl nejspíš lichvář a dlužník má máslo na hlavě, jinak by šel do normální banky nebo na policii," doplnila k tématu Šichtařová.

Ekonomka upozornila, že není v zájmu bank vyrábět ze svých klientů otroky, banky stojí o to, aby jim jejich klienti spláceli půjčky. A když toho klient není schopen, může si projít osobním bankrotem. Tato životní situace není nijak snadná, ale nelze ji srovnávat s otroctvím.

Šichtařová však také jedním dechem dodala, že na školách se často zanedbává finanční gramotnost žáků. Ti se pak nenaučí, že by se neměli zadlužovat kvůli věcem, které by si jako dospělí mohli a měli odepřít. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…