Maroko čelí velkému migračnímu tlaku, aby zabránilo nelegálním subsaharským migrantům ve vstupu na území EU

01.07.2022 20:33

Subsaharští migranti se pravidelně pokoušejí o nelegální přechod hranic z Maroka na území EU, a to zvláště v oblasti španělských enkláv Ceuta a Melilla na severu afrického kontinentu, kde bylo jen od roku 2016 odraženo 145 útoků migrantů.

Maroko čelí velkému migračnímu tlaku, aby zabránilo nelegálním subsaharským migrantům ve vstupu na území EU
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Migranti pronikli přes bariéru španělské enklávy Ceuta v Maroku na severu Afriky.

V pátek 24. června došlo k násilnému pokusu přibližně dvou tisíců subsaharských migrantů o proniknutí z marockého města Nador do španělské enklávy Melilla. Útok se odehrál v úzkém průchodu, sloužícím pro přechod místních obyvatel, kde kvůli tlačenici velkého množství migrantů a pádům z drátěných hraničních plotů přišlo o život 23 migrantů a 76 jich bylo zraněno. Zasahující marocké pořádkové síly jednaly s respektem zákona a předpisů zcela profesionálně, 140 příslušníků bylo při ochraně hranic zraněno.
 
 

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí
Útočníci byli ozbrojeni holemi, mačetami, kameny a noži a byli vedeni zkušenými a vycvičenými vůdci, kteří útok naplánovali a vedli s velkým násilím, které vedlo ke ztrátám na životech. Jedná se o mafiánské sítě převaděčů, kteří nemají úctu k lidským životům a jsou schopné všeho, aby migranty převedli na cílové území. 
 
Po pátečním útoku bylo zatčeno 32 osob, které budou obžalovány z obchodování s lidmi, násilí proti marockým pořádkovým silám a poškozování státního majetku.
 
Marocké úřady ostře odsuzují tuto tragédii a potvrdily své odhodlání nadále vyvíjet velké úsilí, aby činnost těchto zločineckých sítí překazily. Maroko si stojí za tím, že dodržuje mezinárodní závazky, jak v oblasti migrační a azylové politiky, tak v oblasti lidských práv a bude nadále pokračovat v posilování dynamiky inkluzivního a solidárního řízení migrace a ochrany migrantů i zranitelných obětí.
 
Marocké království prosazuje humanistickou, globální a pragmatickou migraci a stalo se díky tomu hostitelskou zemí pro desítky tisíc subsaharských Afričanů, kteří zde studují i pracují a jsou plně integrováni do marocké společnosti.
 
Foto: Mapa Maroka.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…