Martin Fendrych, bývalý náměstek Jana Rumla, se vyznal ze svého obdivu k Jeremy Corbynovi

10.06.2017 20:03

K výsledkům parlamentních voleb ve Velké Británii – v níž je za skutečného vítěze označován labourista Jeremy Corbyn, jehož strana významně posílila – se ve svém komentáři pro server Aktuálně.cz vrátil Martin Fendrych.

Martin Fendrych, bývalý náměstek Jana Rumla, se vyznal ze svého obdivu k Jeremy Corbynovi
Foto: archív autora
Popisek: Jeremy Corbyn

Corbyna Fendrych nazývá levičákem a rebelem od kosti, podle jeho názoru je pravým opakem českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Corbyn totiž dokázal drtivě stáhnout náskok konzervativců Theresy Mayové, který ještě v dubnu měla. „Poučné pro Česko: od poloviny dubna do poloviny června, za necelé dva měsíce, Mayová náskok promrhala. Tekutá doba,“ poznamenal Fendrych s tím, že Mayová sice volby vyhrála, je jí to však platné jako lachtanovi lyže, neboť nemá nadpoloviční většinu. 

Domnívá se, že tento volební výsledek může vzpružit šéfa ČSSD Bohuslava Sobotka. O něčem takovém, co dokázal šéf labouristů Corbyn, podle jeho slov totiž Sobotka & jeho oranžová parta asi jen sní. „Corbyn pro Labour Party dokázal oproti předchozím volbám získat desetiprocentní zisk, což se dosud žádnému předsedovi britských labouristů nepodařilo,“ dodal. Příčinou úspěchu je přitom podle něj Corbyn sám.

Původní text ZDE.

Kvůli výsledkům parlamentních voleb tak zřejmě padá „tvrdý brexit“, neboť labouristé jsou pro „soft“ odchod. „Corbynovci zjevně přesvědčili nemálo voličů o své pravdě. Navíc dost možná část Britů zvolila ‚revanš za brexit‘. Hodně lidí se cítilo hlasováním o odchodu z EU podvedeno či zaskočeno, neměli dost informací, po výhře brexitu byli rozčarováni,“ zmínil komentátor Fendrych, který byl v devadesátých letech náměstkem ministra vnitra Jana Rumla.

Corbyn je, jak píše Fendrych, marxista, drsný, nesmlouvavý levičák, výrazná, integrální osobnost. „Když volíte Corbyna, víte, co děláte, protože víte, kým ten pán je: klasický, čitelný politik, který tím, jak nemění své postoje a názory, vyčníval dřív a vyčnívá stále. V době rozbředlosti, kdy politici ochočeně hopsají, jak volič píská, vyzobávají, co si myslí, že chtějí voliči slyšet, je šéf labouristů výjimka,“ míní. A dodává, že jestli se Jeremy Corbyn někomu absolutně nepodobá, pak Bohuslavu Sobotkov a celé lavírující partaji.

„Léta se bouřil ve vlastní straně, neposlouchal stranická nařízení, angažoval se jako protiválečný aktivista, brojil proti válce v Afghánistánu i v Iráku. Postavil se svému předsedovi Tonymu Blairovi a žádal vyšetření irácké války. Žádá vystoupení Británie z NATO, není papírová postava, ale hlas, krev, maso a kosti. O takovém politikovi se dnes českým sociálním demokratům ani nesní,“ uzavřel Fendrych.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…