Martin Kuba: Motivaci Němcové ke kandidatuře nechápu!

14.01.2014 21:41

Úřadující místopředseda občanských demokratů a bývalý ministr poslední koaliční vlády Martin Kuba, po rezignaci Petra Nečase pověřený vedením strany, se na nadcházejícím stranickém sjezdu nebude ucházet o předsednické křeslo. Vize mu však nechybí. Své místo by rád viděl v širším vedení strany a ve stínové vládě. Bude-li o něj nový předseda stát, dodává.

Martin Kuba: Motivaci Němcové ke kandidatuře nechápu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Poslední předseda ODS Petr Nečas byl podle Martina Kuby samotář, který neuměl diskutovat s širším vedením. Nebyl dobrým šéfem managementu firmy ODS. I to se prý podepsalo na současné situaci ODS. V porovnání s tím „tým Kalousek-Schwarzenberg funguje velmi profesionálně“, složil poklonu vedení konkurenční strany. Na předsednickém místě podle bývalého ministra a místopředsedy strany nadcházející kongres nepřinese překvapení. Očekává, že bude zvolen favorit Petr Fiala. „Neumím odhadnout grémium,“ dodává. Členové vedení strany by podle něj měli být „mixem“ lidí s různými schopnostmi, „kteří se vzájemně mediálně podporují“. Uvedl to v Hyde parku zpravodajského kanálu České televize.

Na rozdíl od „očistného vedení ODS“ z roku 2010, které bylo podle Martina Kuby sice mediálně líbivé, ale nepracovalo, je pro zvolení širší palety jak mediálně zdatných a oblíbených politiků, jakým je Jiří Pospíšil, tak „pracantů“, kteří budou objíždět kraje. „Návrat ODS, kam patří, bude o práci v týdnech, měsících, létech,“ věští.

Martin Kuba však svou stranu hájí před obecnými nařčeními. „ODS se neliší od jiných stran vlivem lobbistů, kteří se u té strany snaží být,“ domnívá se a zároveň upozorňuje, že jejich vliv nemůže být všemocný. Záleží na politicích, zda a jak dalece jim podlehnou. „U ODS jsou mediálně více vidět,“ myslí si. Například Pavel Dlouhý, zvaný kníže z Hluboké, je z jeho pohledu „neúměrně démonizovaná osoba“, a připomíná, že byl zvolen ve veřejných volbách.

Stejně tak odmítl nařčení Pavla Béma, Marka Bendy či Ivana Langera. „Paušalizace nemám rád,“ říká bývalý ministr Kuba s tím, že je ochotný se bavit o konkrétních chybách či důkazech o trestných činech, ale ne o pomluvách a spekulacích. „Ivan Langer má špatný mediální obraz,“ říká místopředseda Kuba s tím, že to není důvod, aby se s ním strana rozcházela.

Jsme konzervativní strana

A proč by měli podle něj voliči svůj hlas dát právě občanským demokratům? „Je to konzervativní strana a ač se udělala spousta chyb, jde o stabilní stranu s dvaceti tisíci členy, kteří jsou poctiví, slušní lidé a ve svém volném čase dělají mnoho dobrého ve veřejném zájmu, ať již na úrovni obcí či výše. Za uplynulých dvacet let jsme prošli dlouhou cestou, a ač se děly chyby, dělaly je všechny strany a klady nakonec stejně rozhodně převažují," uvedl Kuba.

Martin Kuba podporuje kandidaturu Petra Fialy do čela strany, protože je „přirozeně konzervativní člověk, manažersky schopný, který je schopen přetavit politické myšlenky do textu“. Naopak nechápe pokus o kandidaturu nedávné čelné tváře strany Miroslavy Němcové. „Nechápu její motivaci,“ kroutí hlavou. Ve volbách do sněmovny šlo o něco jiného – aby byla přijatelná i pro „stojedničku", aby nebyla okopávána Kalouskem, a proto se podle jeho slov vůdkyní stranické kandidátky stala právě Miroslava Němcová. „V čele strany si ji ale neumím představit," řekl.

Neseme odpovědnost

Bývalý ministr koaliční vlády, která prosadila tzv. církevní restituce, připouští, že tento krok jeho straně v očích voličů ublížil. „Především byly velmi špatně komunikovány,“ vypočítává s tím, že ovšem „věci, které se ukradly, se musí vrátit. Jsme jedni z mála, kteří tak neučinili". A pokračuje ve výčtu, že ač ODS podle něj restituce prosadila, neuměla tento svůj počin vysvětlit voličům. „Jsem přesvědčen, že za ODS sklidili hlasy lidovci a TOP 09,“ dodává. Dojem více záporů než kladů vznikl již zmíněnou „špatnou komunikací“. „Pravici ublížil celkově mediální obraz vlády, který byl horší, než se věci děly,“ domnívá se. „Vláda vypadala asociálně, ale její kroky nebyly tak špatné. Nicméně, v osobě premiéra ODS nesla odpovědnost,“ uvědomuje si bývalý Nečasův ministr a místopředseda strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…