Martin Roman, podíl v Unipetrolu, J&T... Erik Best odhaluje zajímavé dění kolem CEFC Europe

28.05.2018 18:10

Americký novinář žijící v Česku Erik Best ve svém pravidelném bulletinu The Fleet Sheet mluví o podivném dění ve společnosti CEFC Europe. Proč k celému dění okolo nepřátelského převzetí nevydala mateřská společnost Shanghai Huaxin Group ani hlásku? A proč je odchod J&T zahalen nejasnostmi?

Martin Roman, podíl v Unipetrolu, J&T... Erik Best odhaluje zajímavé dění kolem CEFC Europe
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Erik Best v pořadu Horké téma

Finanční skupina J&T miliardáře Daniela Křetínského dostala v pátek své peníze. Více než 11,5 miliardy korun jí dlužila čínská CEFC. Křetínský v reakci na nesplacené dluhy nedávno převzal vedení nad CEFC Europe, kam dosadil své elitní manažery včetně Dušana Palcra, člověka, který kdysi Křetínského přivedl do J&T.

Anketa

Oceňujete práci Jakuba Jandy, ředitele Evropských hodnot?

2%
98%
hlasovalo: 9592 lidí

J&T v páteční tiskové zprávě oznámila, že společnost Rainbow Wisdom, patřící čínské CITIC, hodlá odkoupit od české J&T banky veškeré pohledávky za společnostmi konsorcia CEFC. Dodala také, že krizový management v čele s Dušanem Palcrem bude ze společností stažen. CITIC tak údajně prostřednictvím Rainbow Wisdom splatil 475 milionů eur. K dohodě mezi oběma stranami patří i nahrazení krizového managementu lidmi, které vybral CITIC.

Nad celou anabází se podivuje Erik Best. Ve stejný den, kdy došlo k dohodě o odkupu dluhu ve výši 475 milionů eur, totiž v MF Dnes vyšel článek naznačující, že firma J&T mohla plnit roli prostředníka při tajném obchodu, během kterého někdejší šéf ČEZ Martin Roman koupil 4 % skupiny Unipetrol. „Ať už se na to díváte jakkoli, jde o jednu z nejpozoruhodnějších transakcí v novodobé české historii,“ píše Best. „J&T oznámila, že prodává své pohledávky vůči CEFC Group, zatímco hradní kancléř Vratislav Mynář řekl, že společnost CITIC Group už s definitivní platností převzala všechna aktiva společnosti CEFC Europe. Ať už platí jakákoli varianta, celé se to obešlo bez jediného komentáře 100% akcionáře společnosti CEFC Europe – Shanghai Huaxin Group (Hongkong) Ltd. Když J&T převzala 17. května hlasovací práva v CEFC Europe, dokázala nechat sepsat notářský zápis, vložit jej do obchodního rejstříku, a získat tak kontrolu nad společností během jediného dne,“ vykresluje krkolomnou povahu veškerého dění Erik Best.

Zatímco příchod J&T do CEFC Europe byl doslova bleskový, její odchod se nese v podstatně odlišném tempu. „Dokud se něco neobjeví v obchodním rejstříku, zůstane tak trochu tajemstvím, co se ve skutečnosti stalo,“ shrnuje situaci Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…