Martin Stropnický: Covid. V Česku se bude o třetí dávce tak dlouho debatovat, až se budeme chytat za hlavu

28.08.2021 14:22

Krize v Afghánistánu na sebe strhává pozornost celého světa. Stažení spojeneckých vojsk a nástup hnutí Tálibánu k moci mnozí hodnotí jako porážku, neměli by tak ale dělat, říká český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický. V rozhovoru pro Lidové noviny promluvil o tom, co se v této misi skutečně nepovedlo. Okomentoval také záležitosti, které pálí Česko, například nedůvěru k očkování a zdlouhavý přechod k třetí dávce.

Martin Stropnický: Covid. V Česku se bude o třetí dávce tak dlouho debatovat, až se budeme chytat za hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Úvodem Stropnický popsal, jak se na dění v Afghánistánu dívají Izraelci. „Izrael má v blízkém okolí hodně nepřátel, čili se na to dívá pozorně. Především z hlediska úlohy Íránu, jenž je k Izraelcům dlouhodobě nepřátelský.

Izrael opakovaně a naléhavě apeluje na mezinárodní společenství, aby íránský jaderný program bralo vážněji. Podle některých verzí je otázka dvou měsíců, než Íránci budou mít svou jadernou bombu, měkčí odhady hovoří o dvou letech.“

Původní zdroj ZDE

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí
S tálibánci stále nevíme, na čem jsme. Zatím sice drží slovo, že do konce srpna se nebude jejich postup radikalizovat, pokud odejdou všichni Američané, ale věřit tomu stoprocentně by bylo podle Stropnického odvážné.

Navíc zůstává otázka, co se bude dít po konci srpna: „Nevíme, jak pevnou kontrolu Tálibán v takto kmenově rozčleněné zemi má. Dovedu si představit, že se jeden nějaký radikálnější velitel utrhne a spáchá nějaký akt, který celou situaci zkomplikuje a zradikalizuje,“ říká, že to rozhodně nelze vyloučit.

Izraelci mají, jak víme, jednu z nejúčinnějších informačních služeb. Nepochybně to bedlivě sledují a jsou ve stavu pohotovosti.

Pokud však Tálibán chce, aby jeho ovládnutí Afghánistánu bylo mezinárodní komunitou alespoň respektováno, což potřebuje, musí se podle velvyslance vyhnout brutálním zásahům do bezpečí civilistů.

Naši vojenskou misi v Afghánistánu bychom prý neměli nazývat porážkou. „Česká diplomacie by neměla celý ten příběh Afghánistánu a přítomnosti NATO interpretovat jako nějakou děsivou porážku,“ zdůrazňuje.

„Co se skutečně nepovedlo – a není to naše vina –, je ono stažení. Ale za těch dvacet let můžeme říct, že náš pokus o zkonsolidování země byl poctivý. Investovali jsme výcvikem i materiálem do jejich ozbrojených sil,“ dodává Stropnický.

Připomíná, co zde bylo naším cílem: „Celé to úsilí směřovalo k tomu, abychom Afghánce naučili spravovat svou zemi. Zároveň jsme chtěli pomoci s mírněním extrémního islámu, především pokud jde o práva žen. V tom jsme dosáhli znatelného pokroku, který ale bohužel přijde zřejmě vniveč,“ podotýká.

Odmítá názory, že jsme zemi jen okupovali, například kvůli nerostnému bohatství. „V Afghánistánu přece nešlo o žádnou militantní nebo protektorskou aktivitu. Okupační už vůbec ne. Nejdřív bylo potřeba se vypořádat s atentátem z 11. září 2001. Poslední mise byla už vyloženě výcviková. Národ a běžné obyvatele Afghánistánu jsme ale nikdy netrestali. Proto to musíme interpretovat férově,“ zdůrazňuje.

Závěrem přišlo na přetřes také téma očkování. V Izraeli už mají s třetí dávkou vakcín jasno; Stropnickému je líto, že v Česku se však debata teprve rozjíždí. „Mě trochu mrzí, že se u nás ta debata rozjíždí. Bojím se totiž, že se bude rozjíždět tak dlouho, až se budeme chytat za hlavu, že jsme to propásli,“ obává se.

Klíč k izraelskému úspěchu je prý hlavně v tom, že se koná. „A nekoná se bezmyšlenkovitě. Porady o dalším postupu jsou intenzivní a kondenzované. Vycházejí z nich závěry, které se aplikují, což zdůrazňuji. Je to skutečně tak prosté. To ale opravdu není na širokou demokratickou debatu,“ dodává.

„Máte zkrátka lidi, kteří mají za něco odpovědnost, a musí najít způsob, jak svou populaci ochránit. To je přesně přístup ke třetí dávce, populace nad 60 let už jí je z větší části proočkovaná,“ uvádí.

Stejně jako v Česku, i Izrael má své odpůrce očkování. „Bohužel právě oni stojí za rostoucími čísly. Z devíti milionů lidí má zhruba milion odpůrců, nejsou ale tak militantní jako u nás. Debata o vakcínách tam není tak vyhrocená. Zkrátka se rozhodli, že se očkovat nechtějí. Nekritizují ale přitom ty, kteří se očkovat nechali. Široká i odborná veřejnost se stále učí, že i po dvojí dávce můžete být přenašečem,“ říká Stropnický.

Už se prý spočítalo, že po třetí dávce máte desetinásobně vyšší objem protilátek, sám se na ni již chystá. „Přiznám se vám, že hned pár dní po návratu do Izraele začátkem září na třetí dávku jdu,“ uzavírá český velvyslanec v Izraeli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…