Masakr Pirátů: Skutečný důvod. A leží u Bartoše

18.10.2021 12:28

Co chybělo voličům u Pirátů? Podle profesora Jiřího Chýly to byly kompetence. Právě to podle jeho blogu na Aktuálně.cz stojí za tím, že STAN dostal podstatně více preferenčních hlasů i v „pirátské baště“, tedy v Praze. Srovnává Ivana Bartoše s německým lídrem sociální demokracie Scholzem, který právě svou kompetenci prokázal na mnoha úrovních. Pokud Piráti nechtějí politické prostředí opustit, budou se muset uchytit v regionech, myslí si.

Masakr Pirátů: Skutečný důvod. A leží u Bartoše
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Bartoš s Vítem Rakušanem v Pardubicích

Anketa

Bude Fiala lepší premiér než Babiš?

12%
85%
hlasovalo: 28647 lidí

Profesor Chýla srovnává šéfa Pirátů Ivana Bartoše s německým lídrem sociálních demokratů Olafem Scholzem, který vyhrál nedávné volby v Německu. A to hlavní, kde vidí rozdíl, jsou kompetence. Scholz je dle německého tisku technokrat. Ale má za sebou dlouhou profesní minulost, byl generální tajemník SPD, na konci nultých let byl ministrem práce a sociálních věcí ve vládě Angely Merkelové, dlouho zastával post místopředsedy SPD, starostoval Hamburku, a byl také vicekancléřem a ministrem financí.

SPD tak prý vsadila právě na kompetentnost, kterou Scholz dle Chýly prokázal právě jako ministr financí při covidu, když připomenul, že podobnou situaci už Německo zvládlo při krizi v letech 2008 a 2009. „Federální vláda si v letech 2020 a 2021 na zvládnutí důsledků pandemie půjčila celkem 400 miliard Euro, což představovalo 40 procent výdajů vlády a zhruba 6 procent HDP, ale již na rok 2022 Spolkový sněm schválil Scholzův návrh státního rozpočtu s nepatrným schodkem 0,27 procent HDP a na další ještě méně,“ uvádí vědec. A svou kompetenci pak předvedl i v debatách a zhatil tak naději, že by Německo mohlo mít kancléře ze strany Zelených, ač to některé průzkumy naznačovaly.

V Česku průzkumy naznačovaly, že by premiérem mohl být Ivan Bartoš. Ale jak známo, k tomu nakonec nedošlo, i když svou kampaň zahájil PirSTAN na dohled od Strakovy akademie. Dle Chýly Piráti a STAN získali oproti minulé volbě více hlasů absolutně, ale méně, pokud vezmeme v potaz volební účast. Dohromady mají ovšem více mandátů než měli minule. Ale většina patří hnutí STAN.

Tento nepoměr vzniklý kroužkováním není ovšem následkem neúspěchu v krajích, ale v Praze, říká Chýla. Připomíná, že v roce 2017 měli Piráti z Prahy pět poslanců a STAN jednoho. Volební výsledek Pirátů a Starostů v hlavním městě je na procenta stejný, tedy se rovná součtu procent stran Bartoše a Rakušana. Ale STAN má teď čtyři mandáty a Piráti dva. První kandidát STANu byl přitom na třetím místě na kandidátce a další tři byli na sedmém, jedenáctém a šestnáctém místě. Podobně pak dopadly volby ve Středočeském kraji.

Podle Chýly za příklonem ke kandidátům STANu stojí to, že Piráti, zejména Bartoš, neprokázali svou kompetenci, což usuzuje i z Bartošova životopisu, kde se Bartoš chlubí, že ve volném čase je DJ, zpívá v kapele, hraje karetní hru Magic The Gathering a je ženatý s „kněžkou chaosu“.

„Nemám nic proti takovým aktivitám a názorům, jen si myslím, že člověk s takovými zkušenostmi v politice by se neměl ucházet o funkci premiéra, protože na ni zcela zjevně zatím nemá. A pokud tak učiní a jeho strana ho navrhne, neměl by se on ani jeho strana divit, že voliči měli jiný názor a dali přednost kandidátům zkušenějšího partnera a tím nepřímo vyslovili Bartošovi nedůvěru,“ říká Jiří Chýla.

Jako alternativu, koho mohla koalice Pirátů a STANu navrhnout na premiéra, ukázal profesor na Martina Půtu. Pokud by koalice chtěla vsadit na kompetenci. Jenže to by vyžadovalo uvažovat strategicky a to podle Chýly pirátští politici neumějí. A tak jim nezbude nic jiného, než budovat své regionální ukotvení, pokud nemají z politické scény zmizet, myslí si vědec. Na závěr připomíná, že už příští rok čekají Česko komunální volby, kde se bude rozhodovat o osudu Prahy. A úspěchy i neúspěchy půjdou právě za pirátským primátorem Hřibem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…