Masakr na Švédských šancích připomene nad Přerovem velký kříž

09.02.2018 19:12

Poválečný masakr karpatských Němců u Přerova bude od jara lidem připomínat čtyřmetrový kovaný kříž. Memento z dílny uměleckého kováře Jiřího Jurdy bude vztyčeno na kopci zvaném Švédské šance, kde bylo v červnu 1945 zabito 267 lidí. Kříž bude symbolicky prostřílený, zdobit ho bude trnová koruna. Radnice za dílo zaplatí 300 000 korun, řekla ČTK její mluvčí Lenka Chalupová. Historici řadí masakr mezi nejhorší případy msty na německy mluvícím obyvatelstvu v poválečném Československu.

Masakr na Švédských šancích připomene nad Přerovem velký kříž
Foto: Archiv OP
Popisek: Reprofoto z vagonu s odsouvanými Němci

„Připravil jsem tři návrhy a vybrána byla varianta kříže ze silného plechu, v němž jsou symbolicky díry po výstřelech. Kříž je tvarově jednoduchý, kovářská práce bude nejvíce vidět na trnové koruně, která má být tvarově bohatá a členitá. Kříž bude stát na půlmetrovém soklu kónického tvaru,“ uvedl umělecký kovář Jurda.

Širší veřejnost se o masakru dozvěděla až po roce 1989. Tragédii po celou dobu na místě nic nepřipomínalo, až v roce 2015 vznikla u polní cesty na Švédských šancích pamětní deska. Vytvoření památky v podobě kříže schválili nedávno radní. „Počítáme s tím, že na začátku června vsadíme kříž do země. Tradičně se na Švédských šancích bude v den tragédie konat pietní akce spojená s bohoslužbou a právě u této příležitosti chceme dílo představit také pozůstalým po obětech, kteří se vzpomínky každý rok pravidelně účastní,“ uvedla vedoucí kanceláře primátora Daniela Novotná.

Masakr se na návrší Švédské šance odehrál v noci z 18. na 19. června 1945. Českoslovenští vojáci zde zavraždili 120 žen, 72 mužů a 75 dětí včetně kojenců. Šlo o karpatské Němce ze Slovenska, slovenské Maďary a Slováky, kteří se vraceli z války domů. Vlaku, v němž cestovali, si všimli příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky. „Nemilosrdně je nechali vyvléct z vagonů, dovlekli je na kopec nad Přerovem a tam je popravili,“ popsal již dříve historik František Hýbl.

Hromadný hrob jim na místě museli vykopat muži z nedalekých Lověšic. Exhumace těl byla provedena až o dva roky později. Muži byli pohřbeni v Přerově, zatímco ostatky žen i dětí byly převezeny do krematoria a jejich popel byl ve dvou bednách uložen na olomouckém hřbitově. Teprve v roce 2017 se podařilo ostatky žen a dětí převézt a uložit na přerovském hřbitově vedle mužských obětí.

Masakr zorganizoval důstojník Karol Pazúr, který nakonec skončil před soudem. Nejprve byl potrestán 7,5 lety vězení, Nejvyšší vojenský soud v Praze mu v roce 1949 zvýšil trest na 20 let. Ve vězení strávil zhruba rok, poté mu prezident Klement Gottwald udělil amnestii, v pozadí byly Pazúrovy vazby na komunistické představitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…