Masakr u Kyjeva: Ještě horší info. Bouře u Babiše. Rusko tahá protiúder

03.04.2022 18:54 | Ze sítí

Záběry mrtvých těl civilistů v ukrajinském městě Buča poblíž Kyjeva, odkud odešly ruské jednotky, vyvolaly výzvy po dalších sankcích, totální izolaci Ruska ve světě a dodávky všech druhů zbraní na Ukrajinu. Zprávy o dalších stovkách nalezených mrtvých civilistů právě zveřejnila ukrajinská generální prokuratura. Na sociálních sítích Andreje Babiše, který Rusko také odsoudil, je dusno. A ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Buču jeho jednotky opustily již 30. března a v následujících dnech nikdo o mrtvých civilistech neinformoval.

Masakr u Kyjeva: Ještě horší info. Bouře u Babiše. Rusko tahá protiúder
Foto: Youtube UATV
Popisek: Poničené ukrajinské město Buča

„Záběry zavražděných civilistů z míst osvobozených ukrajinskou armádou jsou děsivé. Ruská armáda se dopouští na Ukrajině válečných zločinů,“ napsal například premiér Petr Fiala (ODS) na twitteru. Svět podle něj nikdy nesmí zapomenout Putinovi, že rozpoutal zbytečnou válku, při které umírají nevinní lidé.

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí

Kyjev: Další stovky mrtvých těl

„Systematické vraždění civilistů, jehož se dopouští prchající ruská armáda, je další z řady odporných válečných zločinů Putinova režimu. Česká diplomacie se společně se spojenci bude zasazovat o to, aby všichni odpovědní byli potrestáni,“ uvedla česká diplomacie. Německý ministr hospodářství Robert Habeck v souvislosti s Bučou volá po dalších přísnějších sankcích.

Informace o masových vraždách přicházejí z ukrajinských měst, které opustila ruská armáda. Server Al-Džazíra pak v souvislosti s útoky na Ukrajině přinesl informaci, že ukrajinská prokuratura tvrdí, že ve městech kolem Kyjeva našla 410 těl a 140 jich bylo již prohlédnuto.

Starosta města Buča Anatolij Fedoruk řekl agentuře Reuters, že v jeho městě bylo zabito přes 300 lidí. Ukrajinské ministerstvo obrany označilo osvobozené město za novou Srebrenicu. Ve městě, které sousedí s Irpinem a leží 37 kilometrů severozápadně od Kyjeva, podle něj ruští vojáci během měsíční okupace „náhodně vraždili místní civilní obyvatele“.

Rusko: My tam už nebyli

Ruské ministerstvo obrany však označilo fotky a videa z Buči za „další produkci kyjevského režimu pro západní média“. Město bylo dle Rusů „neustále ostřelováno ukrajinskými jednotkami z dělostřelectva velké ráže, tanků a raketometů“.

„Chtěli bychom výslovně poznamenat, že všechny ruské jednotky se z Buči zcela stáhly již 30. března, den po osobním jednání mezi Ruskem a Ukrajinou v Turecku. Starosta města Buča Anatolij Fedoruk navíc 31. března ve videozprávě potvrdil, že ve městě se nenachází žádný ruský vojenský personál, ale nezmínil se ani o žádných místních obyvatelích zastřelených na ulici se svázanýma rukama,“ uvedlo ruské ministerstvo dle agentury TASS.

„To, co se odehrálo ve městě Buča, jsou bestiální vraždy civilistů. Stejně jako proběhla denacifikace, musí proběhnout i deputinizace na všech úrovních. Do té doby musí Rusko stát mimo civilizovaný svět,“ napsal předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). Poznamenal také, že ruský velvyslanec v Česku zastupuje Putina i to, co se v Buče odehrálo. „ČR tohle nemůže trpět a měla by jít příkladem,“ uvedl.

Ohlasy: Putina úplně izolovat

Podle místopředsedy vlády a předsedy Pirátů Ivana Bartoše barbarství i nelidská krutost nesmí mít v Evropě místo. „Děsivé záběry z ukrajinských měst vydávají jasná svědectví o tom, že Putin je válečný zločinec, který patří před soud. Jsem hrdý, že od první chvíle stojí ČR za Ukrajinou a jejími hrdiny. Naše pomoc musí a bude pokračovat,“ dodal.

Bývalý premiér a předseda nejsilnější opoziční strany ANO Andrej Babiš na twitteru napsal, že je „odporným masakrem“ civilistů v Buče znechucen a rozhodně ho odsuzuje. „Vše se musí důkladně vyšetřit a zdokumentovat. Má Rusko ještě nějaké zábrany?“ poznamenal.

„Že zrovna Vy toto odsuzujete, když jste nepřestal s Ruskem obchodovat, patříte do podobné škatulky,“ odvětil pak Babišovi jeden z diskutujících. „Pane Babiš, nechtějte, abych na vás změnila názor. Vždy jste na YouTube tvrdil, že si informace ověřujte, tak prosím nedělejte závěr, dokud se to nevyšetří. Děkuji,“ dodala další diskutující.

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) označila události v Buče za šílené masové vraždy a za masakr.

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) na twitteru zveřejnil fotografie z Buče a dodal, že rozdíl mezi Putinovými a Hitlerovými vrahy je pouhých 80 let. „Ruští barbaři musí být voláni k zodpovědnosti,“ uvedl.

„Jsem naprosto zděšena tím, jaká zvěrstva mohou páchat na Ukrajině ruští vojáci. Sankce vůči jejich vůdcům musí být naprosto nekompromisní, stejně jako odsouzení těchto válečných zločinů. Mezinárodní společenství se musí zlu tvrdě postavit,“ napsala zlínská senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD).

Podle bývalého vysokého představitele NATO a české armády Petra Pavla jsou ztráty v konfliktech nevyhnutelné. „Civilizované země důsledně minimalizují ty civilní. Barbarské režimy plánovitě útočí na civilní cíle, nejen zabijí, ale popravují spoutané civilisty, znásilňují, rabují, vypalují. Rusko je barbarskou zemí. Zaslouží si maximální možnou izolaci,“ uvedl.

„Pokud Rusové v Buče povraždili stovky lidí, v Mariupolu to může být klidně o dva řády víc. Nemá smysl s Ruskem jednat, jediný smysl má jeho porážka a soud s Putinem. Aby v tom Haagu seděl stejně zlomenej jako nacisti v Norimberku,“ podotkl novinář Michal Půr.

„Blokuju teď docela dost lidí. Žádnou radost z toho nemám. Ale nenechám ze svého účtu dělat platformu pro názory zpochybňující a relativizující ruské zločiny na Ukrajině,“ poznamenal na twitterovém účtu moderátor ČT24 Michal Kubal, který se nedávno vrátil z Ukrajiny.

„Když Rudá armáda osvobozovala Česko, platilo v ní nařízení, že za znásilnění je trest smrti. Někteří sovětští vojáci byli skutečně i na našem území za znásilnění svými útvary zastřeleni,“ konstatoval na sociální síti i David Petrla.

„Ke znásilňování přesto docházelo, a ne málo, ale ne celoplošně. Docházelo k němu na některých místech, kde byly jednotky s pokleslou disciplínou, jejichž velení znásilňování tolerovalo a trest neuplatňovalo. Časté tvrzení, že znásilněním za války nelze zabránit a nemá smysl se o to ani pokoušet, NENÍ PRAVDIVÉ! A je velmi nebezpečné takovou myšlenku šířit! Ve standardní válce vedené řádnými armádami není znásilňování žádná samozřejmost. Důstojnický sbor má povinnost mu bránit a reálně ho lze omezit téměř na nulu. Ne úplně na nulu, ale ty případy by měly být zcela výjimečné. Pokud se v nějaké armádě dějí častěji než ojediněle, má ta armáda opravdu velký problém s disciplínou, s lidskostí nebo s obojím,“ dodal.

„Někdy je znásilňování velením dokonce podporováno, jako válečná taktika. Někdy je jen tolerováno, ale to je téměř stejně špatné. Takové velení se dopouští válečného zločinu. Znásilňování musí být výslovně zakázáno, vyšetřováno a trestáno. Důstojníci mají plnou zodpovědnost za to, aby k němu nedocházelo, a to v celém řetězci velení až k nejvyššímu veliteli! Pokud se děje, je povinen přijmout opatření, aby to zastavil! Vladimír Putin nese za tyto činy, pokud nejsou ruskou armádou reálně stíhány, osobní zodpovědnost,“ zakončil Petrla.

„Buča je memento. Jestli ani teď Západ nepřestane kupovat plyn a nepošle Ukrajině rakety, tanky a stíhačky, bude na nás ležet věčná hanba. Boris Johnson jako první nabídl protilodní střely. My dodáme BVP. Ale musí toho být víc, mnohem, mnohem víc...“ volá po větších sankcích komentátor a politický poradce Martin Schmarcz.

Obdobně mluví i novinář Pavel Šafr. „Městečko Buča u Kyjeva. Rusové zde spáchali další válečný zločin. Popravovali civilisty. Všude se válí mrtvá těla. Někteří zabití lidé mají svázané ruce za zády. Za tohle Putin i Rusko musí zaplatit,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…