Máslo je nejdražší v historii. Zdražily i další potraviny, i bydlení. Lidé se stěhují do levnějšího

13.06.2017 9:21

Takovéhle zdražování tu ještě nebylo. Čtvrtka másla může stát až padesát korun. Vaše příští luxusní snídaně tak bude vypadat asi takhle: ukrojíte si chleba a dáte si na něj pořádnou vrstvu másla. Proč je tak drahé?

Máslo je nejdražší v historii. Zdražily i další potraviny, i bydlení. Lidé se stěhují do levnějšího
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. ročník Krojovaných slavností na senátní půdě ve Valdštejnské zahradě zaměřený na prezentaci kraje moravského Slovácka

Koupit dnes čtvrtku másla za 40 korun je podle deníku docela umění. Lidé musí oběhnout několik obchodů a natrefit na máslo v akci. Proč tomu tak je? Podle expertů je za tím víc důvodů. Předně platí, že je o máslo hodně velký zájem, a to nejen v Česku. A jak roste zájem, roste i cena.

„Dalším důvodem jsou úsporná opatření, která po nedávné krizi, kdy byly sklady máslem přeplněny, snížila produkci. Máslo se také pomalu dostává z pranýře vrcholně nezdravé potraviny,“ píše deník. To se dá říct i o tučnějších jogurtech, takže másla najednou není dost. „Ještě je třeba vzít v úvahu i obchodní přirážky řetězců, ty podle Potravinářské komory dělají 70 až 80 procent,“ doplňuje deník. Článek doprovází fotka másla s cenovkou z obchodu 49,90.

Prý se ale blýská na lepší časy, protože v EU klesají výkupní ceny za mléko.

V Česku navíc poměrně rychle rostou ceny. Růst cen v květnu zrychlil na 2,4 procenta, z dubnových 2 procent. Informuje o tom server iHNed.cz. Česká národní banka je prý s růstem inflace spokojená. České ekonomice se daří tak, jak už dlouho ne, nezaměstnanost je minimální a Češi se nebojí utrácet tak, jako se báli před pár lety.

„Nejnovější data o inflaci okomentovala i ČNB na svém webu.  Podle banky nepředstavují data riziko pro splnění ekonomické prognózy, o kterou se centrální bankéři opírají při rozhodování o sazbách. Banka řekla, že míra inflace ve zbytku letošního roku zůstane nad dvěma procenty. Ke dvouprocentní úrovni se ale vrátí počátkem příštího roku a setrvá blízko této úrovně i ve druhém a třetím čtvrtletí 2018,“ dodává server.

Tím však příběh o zdražování nekončí. Lidé jsou nuceni stěhovat se na venkov. Na nové byty ve městech už nemají dost peněz. Především v Praze se nové byty staví za tak vysoké ceny, že už si je ani stření třída nemůže dovolit. Informují o tom úterní Lidové noviny.  I stěhování na venkov ale přináší problémy. Menší města a obce nejsou připraveny na nával nových obyvatel. Především infrastruktura těchto měst ani náhodou nestačí rostoucímu počtu obyvatel.

Bydlení zdražuje i podle serveru E15.cz. Inflace u nás je teď podstatně vyšší než v okolních zemích a to i díky růstu cen bytů a nájemného. Zdražují také potraviny.

„Domácí inflace roste podstatně rychleji než v eurozóně. Zatímco v květnu se obyvatelům zemí platících společnou měnou zvýšily životní náklady oproti loňsku o 1,4 procenta, ceny v Česku poskočily tempem o tři čtvrtiny vyšším, neboli o 2,4 procenta. Tuzemské peněženky potrápily především ceny základních potravin a výdaje související s bydlením. Během příštích měsíců růst cen dále zrychlí," varuje server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…