Maso zdražit třikrát! Drsná opatření na záchranu klimatu. Co bude jen pro boháče?

26.09.2019 9:00

Překladatel a historik Vítězslav Kremlík se na svém blogu na serveru iDnes.cz vyjádřil k tomu, že se dle jeho slov chystá zdražování masa a létání, aby byly méně dostupné pro obyčejné lidi.

Maso zdražit třikrát! Drsná opatření na záchranu klimatu. Co bude jen pro boháče?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letadlo, ilustrační foto

„OSN vydala v srpnu 2019 zprávu, ve které doporučuje snížit stavy prasat a skotu o třetinu – aby se tím pomohlo klimatické změně. Český svaz zemědělců na zprávu reagoval znepokojeně. Podobné návrhy v roce 2018 prezentovala Greenpeace, když žádala snížení spotřeby masa na polovinu. V roce 2016 skupina europoslanců (hlavně Zelených) požadovala po Evropské komisi přijetí plánů na snížení spotřeby masa o třetinu. V říjnu 2018 v časopise Nature vyšla studie požadující, aby Západ snížil spotřebu masa o 90 % – prý jinak lidstvo neuživíme. Maso by prý mělo správně stát trojnásobek dnešní tržní ceny, aby se chránilo klima,“ píše Kremlík a uvádí, že ve veřejných institucích chtějí environmentalisté maso ne zdražit, ale hned rovnou zakázat.

Anketa

Líbí se vám projevy Grety Thunbergové?

4%
96%
hlasovalo: 34669 lidí

Následně se Kremlík vyjádřil k dopravě. „Zelení, kteří nyní v Německu vyhráli volby (2019), prohlásili, že chtějí zrušit vnitrostátní letecké spoje. Ve Francii Macron rozhodl 2019 o zavedení klimatické daně na leteckou dopravu (tedy zdražení letenek). Asi mu nestačilo, jak řidiči v žlutých vestách protestují proti klimatickým daním na naftu a benzín,“ popisuje dále Kremlík i situaci v dalších zemích. 

„Kdo proboha volí strany, které slibují zdražování a zakazování a rozvírání nůžek sociálních rozdílů. Cožpak to dává nějaký smysl? Inu, překvapivě dává. Zámožným lidem to umožňuje okázale dávat na odiv své bohatství, aniž by je trápilo sociální svědomí,“ uzavřel Kremlík na blogu serveru iDnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…