Matador ODS se krutě vysmál novému předákovi strany: Skončí jako Hurvínek

28.11.2013 11:45

Server Česká pozice si o situaci v pražské ODS povídal s Janem Koukalem, primátorem z devadesátých let a matadorem metropolitní stranické organizace. Výměnu vedení hodnotí exprimátor tak, že se pouze vyměnily mocenské skupiny.

Matador ODS se krutě vysmál novému předákovi strany: Skončí jako Hurvínek
Foto: ilustrační foto
Popisek: Bývalý český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal

Zatímco dříve dění v hlavním městě prý určovali Tomáš Hrdlička a Boris Šťastný, která před sebe postavila ikonu docenta Bohuslava Svobody, nyní stojí v pozadí mladého podnikatele Filipa Humplíka starosta Prahy 1 Filip Dvořák a bývalý vlivný ministerský náměstek Zdeněk Zajíček.    

„To jsou ostřílení hoši, kteří samozřejmě věci znají. Postavili si před sebe člověka bez politické minulosti a znalosti,“ říká Koukal. Za šťastné řešení to ale rozhodně nepovažuje a obává se, že strana zopakuje fiasko se Svobodou.

„Je to člověk, který ještě neseděl v žádném městském zastupitelstvu. Samosprávnou činnost tedy vůbec nezná,“ zhodnotil nového lídra pražské ODS. Jeho předchůdce Svoboda prý předtím šéfoval alespoň České lékařské komoře, takže trochu tušil, jak se řídí veřejná organizace.

Proto se obává, že Humplík nemá příliš šancí. „Jeho protagonisté s ním budou hrát jako se Spejblem a Hurvínkem. To však inteligentní člověk nemůže dlouho snášet,“ varuje. Pak se bude chtít osamostatnit a dělat vlastní politiku, ovšem bude muset do souboje se svými „Spejbly“. K vyhrocení konfliktu by prý mohlo dojít před komunálními volbami, což by ale dorazilo ODS v Praze i v celé republice.   

Tyto problémy v pražské ODS podle něj začaly za šéfování Pavla Béma. „Byl to člověk, který nevyrostl zespodu, část pražských občanských demokratů ho tudíž považovala za mocenskou postavu podporovanou shora, nikoli jako svého reprezentanta,“ myslí si.

Mnohem lepší pozici má podle něj třeba Tomáš Chalupa, neúspěšný vyzyvatel Filipa Humplíka. „Tomáš Chalupa však do politiky vstoupil ve 22 letech. Nebyl nikým nahoru katapultován. Okolo politiky se pohyboval dlouho, prakticky od konce vysoké školy. A byl zastupitel na Praze 6. Mělo to přirozený vývoj, což v případě Pavla Béma neplatilo,“ říká Koukal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…