Matce samoživitelce vrátil nečekaný předvánoční dar naději

20.01.2021 15:28

Život se s ní nemazlil od narození, přesto v uplynulých měsících prožívala jedno z nejkrušnějších období svého života. Eliška Vágnerová zůstala jako matka samoživitelka se čtyřmi dětmi sama ve zcela novém prostředí, navíc bez prostředků. Její bývalý partner jí přestal posílat výživné na děti. Pomohla Ázerbájdžánská komunita žijící v Čechách. Paní Elišce a jejím dětem zachránila nejen Vánoce, díky předvánoční pomoci ale získala naději, že se vše v dobré obrátí.

Matce samoživitelce vrátil nečekaný předvánoční dar naději
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Matka s dítětem, ilustrační foto

„Zástupce Ázerbájdžánské komunity jsem znala už z dřívějška, když jsem ve skupině na Facebooku sháněla potravinovou pomoc. Nabídli se, že mě v tom nenechají. Tenkrát mi naštěstí ale již dříve vypomohla jiná paní,“ vzpomíná Eliška Vágnerová na svůj první kontakt se zahraničním pomocníkem. 
 
Před Vánoci se ale její situace dramaticky zhoršila. Kvůli přetrvávajícím problémům se rozešla s partnerem a otcem tří ze svých čtyř dětí. Kvůli prodeji bytu, v němž žila, se musela přestěhovat až do Karviné. Bývalý partner navíc od té doby, co se přestěhovala, přestal platit výživné. Poslední kapkou bylo, že se v bytě, kam se nastěhovala, objevily štěnice.
 

Anketa

Je to doživotní konec Miroslava Kalouska ve vrcholové politice?

67%
33%
hlasovalo: 3376 lidí
„Byla jsem už zoufalá, tak jsem se pokusila obrátit na Ázerbájdžánskou komunitu, která mi už jednou pomoc nabídla. Jejich reakce byla rychlá. Jejich zástupce mě kontaktoval a zeptal se, co potřebujeme s dětmi. Osobně pak přijel do Karviné a přivezl mi hotové hračkářství: od aut a bagrů až po zvířátka. Také jsme dostali jídelní židličky a potraviny. Děti byly samozřejmě nadšené. Dokonce zbylo i na dárky pod stromeček,“ popisuje Eliška Vágnerová pomoc.
 
I díky této podpoře si Eliška se svými dětmi užila pěkné Vánoce a věří, že se na novém místě její život začne postupně obracet k lepšímu a její děti: dcera chodící do čtvrté třídy, syn, který je ve druhé třídě, a dva předškoláci ve věku tři a rok a půl, prožijí lepší dětství, než měla sama.

S maminkou čtyř dětí se život nemazlil

Eliška neměla štěstí. Narodila se v Liberci a vyrůstala v neúplné a problematické rodině, část dětství dokonce strávila v dětském domově. Má čtyři děti. Desetileté spolužití s partnerem, který měl problémy s alkoholem, bohužel skončilo rozchodem, navíc na děti po čase přestal platit soudem stanovené výživné, kvůli čemuž se dostala na hranici chudoby.
 
Do roku 2021 ale vstupuje s optimismem. Hodně jí pomohl předvánoční dar od Ázerbájdžánské komunity a doufá, že se i v ohledu výživného situace zlepší. Radost jí dělají starší děti, které jsou v druhé, respektive ve čtvrté třídě a zvládají nástrahy distanční výuky.
 
„Když se ohlédnu, myslím, že i když to nebylo vždycky lehké, mám být na co pyšná. Jsem moc ráda, že se děti dobře učí a radost mám zejména, když mají radost děti. V Karviné si samozřejmě ještě zvykáme, ale věřím, že se to časem poddá,“ dodává Eliška.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…