Matěj Stropnický vystoupil před kameru a všem kritikům vzkázal, co hodlá provést se zámkem, který si koupil

16.08.2018 21:37

Nedávno bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický na sociální síti oznámil, že se se svým partnerem, hercem Danielem Krejčíkem, stěhuje z Prahy na venkov. Hned poté začala nejen média spekulovat o tom, jaké bydlení zvolí. Nyní pár potvrdil, že jejich obydlím bude rozlehlý zámek ze 17. století v Osečanech na Příbramsku za miliony. Stropnický upřesnil, že koupili kulturní památku, je to vybydlený dům, a ne zámek. „Kvůli půjčce jsem se vzdal části svobody,“ řekl v rozhovoru pro DVTV Stropnický.

Matěj Stropnický vystoupil před kameru a všem kritikům vzkázal, co hodlá provést se zámkem, který si koupil
Foto: zeleni.cz
Popisek: Matěj Stropnický

Takový povyk, který vznikl okolo toho, že kupuje zámek ze 17. století, podle svých slov Stropnický očekával a rozhodně jej to nijak nerozhodilo. „Na povyk jsem zvyklý, podporu i nenávist jsem za své kroky schytával vždy. A tohle nemohlo být jiné,“ uvedl s tím, že si za svým rozhodnutím stojí. „Chápu ale, že ten posun, který často nastává v médiích, může vést k tomu, že lidé mají oprávněný pocit, že to je zase nějaký další politik, který si někde něco nakradl,“ doplnil.

Aby tomu předešel, snaží se prý od začátku vše co nejpodrobněji vysvětlovat a zveřejňovat, aby vše bylo transparentní. „O mém majetku dnes ví úplně každý, vždy jsem byl pro majetková přiznání všech politiků,“ připomněl Stropnický, že v jeho případě je jeho transparentnost unikátem.

Moderátorka Daniela Drtinová na to podotkla, že co se týká informování médii o této kauze se zámkem, nezaznamenala slova o rozkrádání něčeho ze strany. Čeho si prý ale nešlo nevšimnout, byl prý rozpor s vnitřními postoji Stropnického směrem k tomu, že jako politik stále prosazoval nájemní bydlení, a nikoliv „novodobé otroctví hypoték“, když se mladí hned zkraje zadluží. „My jsme si vědomě pořídili kulturní památku, kterou jsme se rozhodli obnovovat. Je to starý, vybydlený dům, který dnes už zámek není,“ začal vysvětlovat Stropnický.

Celá léta prý jinak bydlel v nájemním bydlení, i když měl z domova nabídku o zajištění bydlení. Až poté, co jej z bydlení několikrát vyhodili, přijal prý byt, který mu za čtyři miliony koupila matka. Stropnický odmítá tvrzení, že by mladým něco kázal a pak se choval zcela jinak. „Já jsem nekázal, já bojoval za to, aby lidé, kteří nemají rodinné zázemí, jako mám já, měli alespoň podobné šance v tom, že budou mít nájemní bydlení dostupné od obce,“ zdůraznil s tím, že skutečně nešel do politiky řešit sebe nebo hájit společenskou vrstvu, které je příslušníkem. „Šel jsem tam hájit lidi, kteří na bydlení nemají a obhajobu potřebují,“ upřesnil.

Pro Stropnického prý stále platí, že hypotéka je něco, nad čím je hodně dobré se zamyslet předtím, než do toho jdete. „Je to něco, co vám bere kus svobody. Musíte splácet a víte, že velmi dlouho. Ovlivňuje to vaše budoucí rozhodnutí. Já toto rozhodnutí udělal a budu muset domácí úvěr splácet do konce života,“ uvedl a dodal, že díky hypotékám, které si vezmou mladí lidé, si je zkrátka společnost ochočuje.

  • Celý rozhovor ZDE

„Já osobně si ale myslím, že jsem neochočitelný, i když jsem o část svobody kvůli tomu také přišel, nestal jsem se kvůli tomu otrokem,“ doplnil s úsměvem Stropnický, který prý půjčku splácí z pronájmu svého pražského bytu, a na půjčku tak nemusí vydělávat. Zámek financoval spolu s partnerem z půjčky od matky. Nemovitost by prý rád zrekonstruoval a časem otevřel veřejnosti. „Chceme tam udělat kulturní centrum, které bude zajímavé i pro obec a okolí,“ uzavřel s tím, že v Praze je toho hodně a je třeba něco takového dělat i na venkově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…