Maturitu z matematiky zvládla bez chyby: Nepotřebovala jsem vyšší znalosti

19.05.2012 20:30

Gymnazistka Jana Sotáková je jedna z maturantů, kterým se podařilo napsat těžší verzi matematiky na plný počet bodů. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz nechápavě kroutí hlavou nad stížnostmi na obtížnost testů. Nebylo k nim prý potřeba vyšších znalostí.

Maturitu z matematiky zvládla bez chyby: Nepotřebovala jsem vyšší znalosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti

„Rozhořčení svých kolegů maturantů příliš nesdílím. Objektivně musím uznat, že test byl náročnější než ty předchozí, nemyslím si však, že by byl tento test nenapsatelný,“ míní studentka brněnského Gymnázia na tř. Kpt. Jaroše.

„V životě přece člověk neřeší pouze problémy, se kterými se předtím již setkal. Tímto způsobem by přece nebylo možné přijít s jakoukoliv novou inovativní myšlenkou. Navíc k řešení těchto úloh nebyly potřeba žádné vyšší znalosti, všechno šlo řešit pouze elementárními prostředky,“ tvrdí Jana Sotáková.

Maturantka byla jednou z pěti lidí po celé republice, kteří zvládli vyšší matematiku bez ztráty jediného bodu. Pod protest proti podobě testu se nepodepíše, protože s protestem nesouhlasí. Ani CERMAT ale podle ní není bez viny.

„Souhlasím s tím, že ze strany CERMAT šlo o pochybení, když neočekávaně zdvihli obtížnost, a také s tím, že CERMAT naprosto selhal v motivaci maturantů skládat vyšší úroveň. Po letošní aféře se to ještě prohloubilo,“ míní studentka.

Časově test také zvládala bez problému. Nechápe prý studenty, kteří tvrdí, že se k některým příkladům ani nestihli dostat. „Myslím si, že pokud se někdo dostal do časového stresu, může si za to především sám,“ dodává premiantka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…