Mayová předložila brexitový plán B

21.01.2019 21:21

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí poslancům představila plán B. Sdělila, že odmítá odložení Brexitu a stejně tak opakování referenda o vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Naopak prohlásila, že od nich očekává vyjasnění jejich postoje ohledně irské pojistky. Ta je součástí dojednané dohody o odchodu země z Evropské unie a má zabránit obnovení hraničních kontrol mezi Irskem a Severním Irskem.

Mayová předložila brexitový plán B
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Mayová se pak s těmito požadavky plánuje vrátit do Bruselu. Irská pojistka má za úkol ošetřit pravidla na hranicích unijního Irska a Severního Irska, které je součástí Británie. A to tak, že Severní Irsko zůstane v celní unii.  S tím má však problém část vládních poslanců. Lídři Evropské unie ale ujišťují Brity, že jde pouze o dočasnou záležitost.

V následujících dnech tak bude parlament otevřen diskusi nad návrhem Mayové a hlasovat o něm chce 29. ledna. O brexitové dohodě by měli poslanci hlasovat přibližně v polovině února. Opustit Unii má Spojené království 29. března. Odložení termínu Mayová odmítla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…