Mě překvapil fanatismus některých příznivců pana Schwarzenberga, říká Zeman

22.01.2013 18:35

Hostem v úterních Impulsech Václava Moravce na Rádiu Impuls byl prezidentský kandidát Miloš Zeman (SPOZ). V pořadu prohlásil, že ho překvapil fanatismus z tábora jeho protikandidáta Karla Schwarzenberga, stejně tak vysvětlil proč by ve svém úřadu jako prezident ponechal Kancléře Jiřího Weigla a to i navzdory tomu, že figuruje v kauze Key Investments. Promluvil také o cestě do Ruska.

Mě překvapil fanatismus některých příznivců pana Schwarzenberga, říká Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman vystoupil v debatním pořadu Václava Moravce na radiu Impuls. Den před ním byl hostem Karel Schwarzenberg

"Mě překvapil fanatismus některých příznivců pana Schwarzenberga a útok na Martina Dejdara. On to není jen Martin Dejdar, mně třeba Jiřinka Bohdalová pláče do telefonu, že čelí stejné štvanici. Zeman přitom hned v úvodu pořadu uvedl, že z jeho tábora podobná štvanice neexistuje. Zemanův tábor se prý totiž snaží být slušnější.

Zázračný "kauf"

Zeman také dodal, že jako nečlen současné vlády bude mít větší sílu na sjednocování národa. A Karel Schwarzenberg je součástí této vlády, ale svlečení stranického kabátu by knížeti asi šlo, protože už byl členem ODA, kandidoval do Senátu s podporu Zelených a teď vede TOP 09.

Následně přišla řeč na privatizaci Mostecké uhelné společnosti. Zeman znovu zdůraznil, že většinu společnosti zprivatizovala již úřednická vláda Josefa Tošovského. Vláda Miloše Zemana prodala na burze zbývající podíl  a to čtyřicet šest procent. "My jsem ty akcie prodali s třiceti procentní prémií a MF Dnes tehdy napsala, že se mé vládě podařil zázračný kauf, protože podíl prodala o třicet procent dráž, než by se to podařilo na burze.

Fischer trafiku nedostane

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer nepřímo doporučil volit Miloše Zemana, jeho poradci v čele s kardiochirurgem Janem Pirkem naproti tomu doporučili volit Karla Schwarzenberga. Zeman v této souvislosti připomněl, že voliči nevolili jeho tým, ale volili samotného Jana Fischera. Zeman také víckrát zopakoval, že nechystá pro Jana Fischera žádnou protislužbu, např. v podobě jeho jmenování do Bankovní rady ČNB, nebo velvyslaneckého postu.

Cesta do Ruska, Brazílie či Indie

Na Hradě by jako kancléře ponechal Jiřího Weigla, který pracuje již pod Václavem Klausem. A to i navzdory tomu, že figuruje v kauze Key Investments. Podle Zemana není správné, aby každý nově příchozí politik měnil profesionální úřednické týmy. Spojení Weigla s kauzou Key Investments mu nevadí, protože se jako kancléř se osvědčil. Kdyby měl vstoupit do nějaké úřednické společnosti, tak je to něco jiného.

Ponechal by pana Weigla v pozici kancléře i navzdory amnestii prezidenta Václava Klause, protože za ní nenese zodpovědnost úředník neboli administrátor Weigl, ale prezident.

Pokud bude zvolen prezidentem, pojede na první přátelskou návštěvu na Slovensko a následovat budou i další sousedé Česka. Je ale třeba navštěvovat i země jako je Brazílie, Rusko, Indie, protože si myslí, že je třeba jim věnovat větší pozornost. Ale nenavštívil by žádnou nedemokratickou zeni jako je Kuba nebo Severní Korea. "Princip svobodných voleb považuji za posvátný," uvedl Zeman. Do Ruska by Zeman vyrazil a to navzdory tomu, že tamní režim označuje za autokratický se silným mužem v čele. Jistě už nejde o režim totalitní, takže by tam vycestoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

23:59 V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „V současné době jsme v situaci, kdy máme dostatek pouze v jediné komoditě, v počt…