Mečiar po čase promluvil. Třeba o tom, jaký je Kiska chudák

27.07.2017 21:57

Slovenský expremiér Vladimír Mečiar, jenž bojoval za rozbití Československa, slaví své 75. narozeniny. U příležitosti tohoto životního jubilea prolomil mlčení a poskytl rozhovor slovenskému deníku Nový čas. Slovenský prezident Andrej Kiska či premiér Robert Fico se možná budou divit...

Mečiar po čase promluvil. Třeba o tom, jaký je Kiska chudák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

Vladimír Mečiar před několika lety opustil slovenskou politickou scénu a v soukromí si po většinu času uložil bobříka mlčení. K dění ve státě, který pomáhal založit, se vyjadřuje jen sporadicky. U příležitosti svých 75. narozenin však udělal výjimku. Prozradil Slovákům, že sepisuje knihu pamětníka, který byl u klíčových událostí slovenského státu a může je popsat z pozice exkluzivního pozorovatele, protože nikdo jiný prý u některých důležitých okamžiků nebyl.

Postupně však v rozhovoru přiostřoval. Smetl ze stolu změnu ústavy, po níž je možné prošetřit také Mečiarovy sporné amnestie, které podle Mečiarových kritiků vedly k tomu, že nebylo možné zcela prošetřit únos syna prvního slovenského prezidenta Michala Kováče. Mečiar však tvrdí, že řeči o tom, jak má na rukou krev a že nese spoluzodpovědnost za únos exprezidentova syna, je hloupost. „A celá věc okolo amnestií je úplná blbost,“ řekl jasně Mečiar.

Obyčejní lidé prý místo obviňování Mečiarovi děkují. Děkují mu dospělí lidé i děti. Za samostatné Slovensko. Současný premiér Robert Fico ale údajně Slovensko změnil v systém, který podle Mečiara nemá mnoho společného s demokracií.

„Fico vytvořil osobitý režim, který s demokracií nemá nic společného a má hodně společného s osobní mocí. Je už tak dlouho ve funkci, že je ho třeba vyměnit. Politiku už chápe jen skrze svou osobu, nechápe ji už jako společenskou objednávku na řešení věcí,“ obul se Mečiar do slovenského předsedy vlády. I kvůli tomu je prý dnes nejsilnější vládní strana Smer-sociální demokracie odsouzena k zániku.

V tuto chvíli ji ale podle Mečiara nemá kdo nahradit, opozice na Slovensku prý dnes takřka neexistuje.  

Celý rozhovor naleznete zde

„(Prezident) Kiska je zase chudák, který do něčeho šlápl a doteď neví, do čeho. Vůbec nerozumím tomu, co dělá. Jen se tváří pěkně. Chodí po školách a vysvětluje, jak je důležité bojovat proti extremismu a přitom jeho soukromé lety letadlem jsou takovým primitivním zneužitím moci, protože v tom letadle seděl on a jestliže mu to poradil ministr vnitra Robert Kaliňák, tak neznalost zákona neomlouvá. Za druhé, on si dovolil nazvat období založení státu obdobím zla. Co on může vědět o podmínkách, za kterých se tento stát zakládal,“ kroutil hlavou Mečiar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…