Mediální expert: Novináři fandí Nečasovi. Jinak by nemohli psát o „obrodném procesu“ v ODS

02.03.2013 18:12

TÝDEN V MÉDIÍCH Úvahy nad obrodnými snahami v ODS pod taktovkou jejího předsedy Petra Nečase a neúčast ministryně kultury Aleny Hanákové v České televizi při diskusi o církevních restitucích považuje mediální odborník Petr Žantovský za nejzajímavější události uplynulého týdne ve sdělovacích prostředcích.

Mediální expert: Novináři fandí Nečasovi. Jinak by nemohli psát o „obrodném procesu“ v ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Neklid mezi občanskými demokraty a jeho další projevy, včetně čtvrtečního rozhodnutí výkonné rady ODS o zrušení licence třem oblastním sdružením strany, zaujaly v tomto týdnu mediálního odborníka Petra Žantovského. „Celkem chápu předsedy těch zrušených místních sdružení, že se chtějí bránit. Právních prostředků moc nemají, spíš se budou bránit mediálně. Ale obávám se, že naše média většinově drží palce Petru Nečasovi,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

A konkrétní příklad má hned po ruce. „Dočetl jsem se na serveru Česká pozice, které šéfuje István Léko, a to je standardní, seriózní a zkušený novinář, takže by člověk čekal, že ten server bude nestranný a neutrální, že v ODS právě probíhají obrodné snahy, míněno tedy řízené Petrem Nečasem. Tak to jsem se musel zasmát. Protože jestli v ODS opravdu něco neprobíhá, tak jsou to obrodné snahy,“ konstatuje Petr Žantovský.

Místo obrody se jedná o normální mocenský a generační boj

Na rozdíl od serveru Česká pozice je totiž přesvědčen, že v ODS probíhá normální mocenský a generační boj, kdy je naprosto zřetelné, že první generace je na odchodu, minimálně z pohledu členské základny. „A ať už jsou na těch změnách v oblastních sdruženích ekonomické nebo byznysové zájmy, tak v každém případě je ta strana v bodu, kterému se obvykle říká poločas rozpadu. Obrodné procesy jsou nezbytné, ale nynější vedení není schopné je podnítit ani řídit,“ myslí si mediální odborník.

Obrodné snahy nemohou v ODS probíhat už proto, že není příliš připuštěna vnitrostranická demokracie, ani co do diskuse o ideovém směřování ODS, ani co do skutečné demokratické volby uvnitř strany. „Domnívám se, že předseda strany by měl být tím posledním člověkem, který by měl takhle výrazně ovlivňovat a komentovat dění v jednotlivých místních buňkách nebo oblastních sdružení strany. To je ryze rozhodnutí té územní jednotky, ať si zvolí své reprezentanty podle svého,“ poukazuje Petr Žantovský na to, jak si předseda Petr Nečas došlápl na místní sdružení ODS.

Alena Hanáková na ministerstvo kultury třeba patří, ale do jiné funkce

Druhou zajímavost uplynulého týdne našel Petr Žantovský při sledování České televize. „Mě zaujal čtvrteční pořad paní Jílkové Máte slovo na téma církevních restitucí, což je dominantní téma této sezony. Podtrhnul bych to zásadní, co ten pořad ukázal. V první řadě to, že paní ministryně kultury je osoba, která na to ministerstvo třeba patří, ale do jiné funkce, než je ta ministerská. Jako ministryně je totiž naprosto mimo,“ nešetří šéfku rezortu kultury Alenu Hanákovou.

„Paní ministryně není schopna přijít do pořadu veřejnoprávní televize, vlastně do žádného média, a obhájit to, co se dnes děje v gesci jejího ministerstva. Posílá za sebe pana Polčáka, který je také dost mimo mísu. Recituje tam z podkladů, které neodpovídají realitě, a je přitom přichycen jiným zákonodárcem, například panem Johnem. To jsou věci, které zcela padají na hlavu paní Hanákové i její domovské soustrany TOP 09 a Starostové,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Mohlo jít o záměr obsadit rezort někým, kdo bude poslušný a vše podepíše

Dokonce se obává, že to mohl být i záměr obsadit vedení ministerstva kultury někým takovým, jako je Alena Hanáková. „Protože se vědělo, že v tomhle volebním období přijde na přetřes otázka církevních restitucí, tak se na ministerstvo kultury posadil čověk, který bude poslušný, nebude vzdorovat, všechny podklady pěkně podepíše a udělá všechno, co se mu řekne. Hlavně aby na to neměl vlastní názor a aby ten vlastní názor neříkal veřejně. To mohl být dokonce i záměr, ale škodí to celé české kultuře, nejen té otázce církevních restitucí,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Ve sdělovacích prostředcích se v uplynulém týdnu znovu připomněl senátor Jaromír Štětina. „Pan senátor mě potěšil, protože už asi počtrnácté vyndal své jediné politické téma, a to je zrušení KSČM. Tedy on prohlásil, jak jsem se dočetl, že neusiluje o zákaz KSČM, nýbrž o její rozpuštění anebo pozastavení činnosti. Tak si říkám, jaký je rozdíl mezi úředním rozpuštěním strany a zákazem té strany,“ pozastavuje se Petr Žantovský nad tím, jakou formulaci senátor tentokrát pustil do médií.

Senátor Štětina nemá k politice co říci, a tak vytahuje jedno jediné téma

Možná to prý mohl myslet tak, že se KSČM rozpustí a na jejích troskách vznikne nějaká nová, lepší KSČM. „Přemítám, kdo by měl být tím lepším funkcionářem KSČM podle pana Štětiny. Možná on sám. Koneckonců svoji éru v KSČ si už prožil, má s tím osobní zkušenost, tak třeba poté, co kandidoval za zelené, TOP 09 a podobně, by jeho další politická stanice mohla být ona znovunapuštěná KSČM. Ale to je trošku politické sci-fi. Hlavně si myslím, že pan Štětina vůbec nemá co říci k politice, tak vytahuje tohle jedno téma,“ podotýká mediální odborník.

A neváhá připomenout, že Jaromír Štětina navzdory tomu, že vrátil členskou legitimaci KSČ někdy na konci šedesátých let, jezdil celá sedmdesátá a osmdesátá léta do takových míst v zahraničí, kam by se normální člověk nepodíval. „To bylo v době, kdy se do tehdejšího Sovětského svazu jezdilo jen za velmi přísných podmínek s cestovní kanceláří a už vůbec ne soukromě. Na takové cesty už byla zapotřebí hodně velká prověrka a důvěra tehdejšího režimu vůči tomu cestovateli,“ připomíná Petr Žantovský, že se privilegiím lze těšit bez rozdílu režimu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…