Mediální odborník: Amnestie zaslepila novináře, utekla jim zásadní věc

06.01.2013 14:40

TÝDEN V MÉDIÍCH Úvodním dnům letošního roku dominoval ve sdělovacích prostředcích prezident Václav Klaus. Mediální odborník Petr Žantovský chápe, že se média vrhla na téma amnestie, ale pozastavuje se nad tím, že zcela pominula obsah novoročního projevu, v němž hlava státu pojmenovala hodnoty, které se ze společnosti čím dál více vytrácejí.

Mediální odborník: Amnestie zaslepila novináře, utekla jim zásadní věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Ohlédnutí za uplynulým týdnem ve sdělovacích prostředcích patří počinům prezidenta Václava Klause, tedy jím vyhlášené amnestii a jeho poslednímu novoročnímu projevu ve funkci hlavy státu. „Dalo se očekávat, že téma amnestie, které nastolil pan prezident ve svém nečekaném post scriptu k novoročnímu vystoupení, se také stane tématem číslo jedna pro média,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

„Václav Klaus si to načasoval jako takový poslední akcent za svojí desetiletou érou. Opět potvrdil, že umí nadiktovat společnosti diskurs, dát jí téma, o kterém se hovoří a bude hovořit ještě dlouho. A myslím si, že kdyby nic jiného po něm politicky nezbylo, tak tohle dědictví je neobyčejně zásadní. V tom se ukazuje státník. To není žádný politický amatér, jakých kolem sebe vidíme na politické scéně desítky. Tohle je prostě jiná kategorie. Přijít ve správný, avšak nečekaný okamžik se správným, avšak nečekaným tématem,“ uznale konstatuje Petr Žantovský.

Amnestie bude vždy eticky i právně sporná věc

Zároveň ale uznává, že v diskusi, která se kolem amnestie vede, má většina jejích aktérů kousek pravdy stejně jako prezident. „Amnestie bude vždy eticky i právně sporná věc. Vždy se najdou ti, kteří s ní souhlasí, a ti, co s ní nesouhlasí. Z hlediska ryze politického je to pro vládu vzhledem k úsporám velmi výhodné, zřejmě proto ani premiér nedělal s kontrasignací žádné velké štráchy,“ domnívá se mediální odborník.

Na druhou stranu existuje společenská obava, kterou živí některá média, když neustále zveřejňují, jak ti, co vyšli z věznice, byli hned týž den zpátky za katrem. „To gesto nelze dělat selektivně. Buď ho uděláte, nebo ho neuděláte. A prezident to udělal s rizikem, že tyhle všechny věci nastanou. Já se nestavím do pozice jeho advokáta, ale rozumím tomu. A rozumím i výběru těch činů, kterých se ta amnestie týká včetně sociálních záležitostí, to znamená tomu, kdy se jedná o osoby staré či nemocné,“ podotýká Petr Žantovský.

Pádná a pravdivá Klausova slova o vytrácející se úctě

Sám byl ale až překvapen tím, jak se média zcela soustředila na téma amnestie a jak málo si povšimla, co opravdu podstatné bylo v prezidentově novoročním projevu. „Václav Klaus byl vždy trošku typický, že si zavzdychl nad ztrátou konzervativních hodnot a nad sníženou odpovědností lidí za své životy. To je jeho celoživotní mantra a patří to k filozofii konzervativního politika. Ale ten jeho letošní novoroční projev byl jenom o tom,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Vysvětluje si to tím, že šlo o poslední projev v prezidentské funkci a že tím Václav Klaus chtěl korunovat své politické dědictví. „Ale je to naprosto oprávněné a zaznělo to v pravý čas. Když Václav Klaus v projevu říká, že se vytratila ve společnosti úcta k práci, úcta k druhému člověku, úcta k nějakému společenskému a přírodnímu řádu a je nahrazena nějakým krátkodechým subjektivním prospěchem, který znamená automaticky pro druhé lidi neprospěch, tak to jsou pro tento okamžik všechno absolutně pádná a pravdivá slova,“ myslí si mediální odborník.

Je třeba respektovat cosi vyššího, než jsme my

Je přesvědčen, že jestli naše společnost v tuto chvíli něčím opravdu trpí, tak je to ztráta smyslu pro hodnoty a zejména pro hodnoty, které nás přesahují, tedy hodnoty nemateriálního charakteru. „Tím nevyzývám k nějaké pobožnosti nebo nějakému pánbíčkářství, to vůbec ne. Ty hodnoty jsou třeba v duchu toho německého kantovského mravního imperativu. Jde o to respektovat něco, co je vyšší, než jsme my. A mám pocit, že ta lidská civilizace v posledních letech propadla pocitu, že roste do nebe. A to je pocit sebezáhubný,“ domnívá se Petr Žantovský společně s prezidentem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…