Mediální seriál jménem „trpící a nemocný Stanislav Gross" má dohru. Padla ostrá slova

17.09.2014 14:23

Informace o velmi vážné nemoci expremiéra Stanislava Grosse plnily v těchto dnech novinové stránky. Podle deníku Blesk se jeho stav stále zhoršuje. Mediální analytici se zamýšlejí nad nutnou mírou intenzity zveřejňování citlivých informací. „I bývalý politik je soukromá osoba, a proto má požívat práva na soukromí jako kdokoli jiný,“ tvrdí mediální expert profesor Jan Jirák.

Mediální seriál jménem „trpící a nemocný Stanislav Gross" má dohru. Padla ostrá slova
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ex-premiér Stanislav Gross

Anketa

Měla by média informovat citlivěji o závažné nemoci expremiéra Stanislava Grosse?

hlasovalo: 2536 lidí

V pondělí vydal Blesk článek s názvem: „Grossův zdravotní stav se zhoršuje: Nemůže už ani chodit, nepřišel kamarádovi na premiéru.“ V úterý ve zmíněných novinách vyšel text s názvem: „Manželka Grosse otevřeně o jeho vážné nemoci: 'Vězněm ve vlastním těle!“, ve středu článek s titulkem: „Co schod, to bolest!“ 

Zdravotní stav někdejšího sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse je podle deníku nepříjemně špatný. Novinářům se údajně povedlo i vypátrat, že za vším stojí vážná amyotrofická laterální skleróza. Kritický stav expremiéra dokladují fotografiemi, na kterých bývalý čelní politik míří na lékařské ošetření v doprovodu, bez něhož by se neobešel, a snímky jeho pohublého obličeje. Podle Blesku expremiéra nemoc paralyzuje: „Nemoc prosakuje Grossovo tělo jako zmíněný olej - příště už bude možná muset přijet na vozíku,“ uvádí také noviny. V článcích se vysvětluje i podstata nemoci, kterou údajně dříve velmi oblíbený politik trpí. Velkými písmeny zdůrazňují vážnost situace: „Nemoc mozku, kvůli které ochabuje svalstvo. Neexistuje účinná léčba. Jen 5 % pacientů přežije 20 let,“ informují nápisy o mimořádné krutosti choroby, která Grosse postihla.

Anketa

Jaký trest si zaslouží vrah dítěte? (pozn.: Jako maximální možnost. Konkrétní případ samozřejmě vždy musí posoudit soudce)

hlasovalo: 13177 lidí

I bývalý politik je soukromá osoba, a proto má právo na soukromí

Celebrity a také bývalí známí politici, známé osobnosti plní pravidelně titulní stránky médií a jsou centrem jejich zájmu. Mediální analytici se ale zamýšlejí nad tím, do jaké míry je zveřejňování soukromých a vysoce citlivých informací o zdravotním stavu etické. „Není to úplně přijatelné. I bývalý politik je soukromá osoba, a proto má požívat práva na soukromí jako kdokoli jiný. Popisování průběhu nemoci pana Grosse proto zavání parazitním chováním,“ upozornil mediální expert profesor Jan Jirák. „Nejde až tak o emoce. Jde o hledání senzace. 'Podívejte se, politik a má chorobu.' Podstatné je, že i bývalý politik má právo na soukromí,“ zopakoval Jirák.

Každý tisk má svá pravidla a chová se tak, jak určí jeho majitelé. Na tuto skutečnost upozorňuje analytik Jiří Mikeš. „Pokud má pan Gross nějakou těžkou nemoc, tak by se mu ale nemuseli věnovat tak dlouhou dobu. Když je něčeho moc, tak je toho příliš. Zvlášť ve vztahu k bývalému premiérovi by se nemuseli v situaci tak hrabat. Je to nedůstojné,“ vyjádřil svůj názor Mikeš.

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

Jirák: Nejde o to, jak se články vysvětlí doma v rodině

Veřejnost ale zajímá, jak se daří osobnostem, které se v médiích objevují, a v dnešní době by se dalo uvažovat také o tom, zda by veřejně známá osoba neměla se zájmem médií počítat, a to i ve věci zdravotního stavu. „Jsou osobnosti, které jsou známé a kterými by se bulvár nezabýval. Že je řeč o expremiérovi Grossovi, asi souvisí s důvodem jeho odchodu z politiky. Zřejmě nebyl u bulváru oblíbený. Myslím si ale, že je to nechutné,“ reagoval Mikeš. Otázkou také je, jak se s tímto typem „popularity“ vyrovnává rodina bývalého premiéra, který má dvě malé děti. Podle expertů už museli rodiče dětem situaci vysvětlovat. „Říct dětem, co se děje, už určitě museli. Nejde ale o to, jak se novinové články vysvětlí doma v rodině,“ uvedl Jirák, který hlavní problém vidí jinde: „Může přijít nějaká nepříjemná reakce ze strany vrstevníků nebo širšího okolí. Pak se těžko vysvětluje, že jiní těmto informacím podléhají,“ vysvětlil. Na zátěžové situace, které mohou dětem hrozit, upozorňuje také analytik Mikeš, jenž poukazuje na obvykle tvrdé a přímé chování školáků. „Děti jsou kruté, určitě se o tom, co se píše, dozvědí. Obecně si děti neuvědomují dosah svých řečí a dokáží být velmi ostré,“ popsal Mikeš.

Přístup k osobnostem se v Evropě liší podle kultury zemí

V západní Evropě bývá přístup k osobnostem politického světa různý, a to i s ohledem na způsob zveřejňování informací o jejich zdravotním stavu. „Že by média popisovala průběh nemocí, úplně běžné není, záleží na kultuře států. O problémech francouzských exprezidentů se příliš nepsalo, v případě amerických prezidentů je zdravotní stav věc veřejná. Nedá se k tomu zaujmout úplně jednoznačný postoj, asi záleží na tom, v jakém se pohybujeme prostředí,“ uvedl Jirák pro ParlamentníListy.cz.

„Česká společnost má tendenci spíš tyto věci tabuizovat a nezveřejňovat. Na druhou stranu o zdravotních problémech Václava Havla jsme věděli poměrně dost. Nedá se na to jednoznačně odpovědět,“ zauvažoval. K poměrům v zahraničí se vyjádřil i analytik Mikeš: „V Německu nebo ve Švýcarsku, pokud by expremiér onemocněl, tak by se toho určitě bulvár chytil. Myslím si ale, že by nedrželi téma tak dlouho.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…