Mediální válka pokračuje. Podívejte, kdo další je nyní veřejně lustrován

16.11.2018 21:22

„Kdo je Babišův věrný sluha Plesl? Muž, který vynalezl geniální způsob, jak pohřbít žurnalistiku,“ tak zní titulek článku serveru Forum24.cz šéfredaktora Pavla Šafra. Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl se totiž opět vyjadřoval ke kauze Babišova syna.

Mediální válka pokračuje. Podívejte, kdo další je nyní veřejně lustrován
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Kauza Babiš mladší nabírá obrátky a servítky se vytrácejí. Alespoň si to myslí Jaroslav Plesl, šéfredaktor Mladé Fronty Dnes, která spadá pod svěřenský fond Andreje Babiše. Na svém Facebooku píše: „Veřejnoprávní rozhlas hovoří o ‚vadných genech v Babišově rodokmenu‘. Tohle svinstvo z produkce Seznamu už překračuje naprosto všechny meze“.

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

Odkazuje s největší pravděpodobností na tuto glosu z Českého rozhlasu Plus, ve které se objevila věta: „Téma vadných genů v rodokmenu Babiše je zatím neuchopitelné“.

Ale své vroubky má i MF Dnes. V tištěném vydání vyšla karikatura majitele Seznamu Lukačoviče s těmito slovy: „Patnáctý nejbohatší Čech v nové roli. Televize Seznam zabrousila do rodinného zázemí premiéra, dokonce do chorobopisu jeho syna. Tím se její vlastník Ivo Lukačovič zařadil mezi magnáty podezřívané z toho, že svá média zneužívají pro vlastní byznysové zájmy. A muž, který si dosud přísně střežil své soukromí, musí počítat s tím, že i to už bude propříště věc veřejná“. Ivo Lukačovič je patnáctý nejbohatší Čech podle časopisu Forbes. Dle Wikipedie studoval a nedokončil ČVUT a v roce 1996, kdy byl internet v Čechách ještě v plenkách, spustil portál Seznam.cz. Je výhradním majitelem Seznamu, v roce 2016 získal zpět 100 procent akcií.

Jak si tuto karikaturu a sdělení s ní spojené vysvětlit? V některých médiích mají jasno, MF Dnes prý majiteli Seznamu vyhrožuje, viz. titulek „Babišova MF DNES vyhrožuje majiteli Seznamu. Premiérovy noviny už nepředstírají nezávislost“ na Šafrově Foru24. Podobně o úryvku informuje Echo24 nebo Reflex. Také Miroslav Kalousek má za to, že se jedná o výhrůžku. Na Twitteru píše: „Dnešní MFD zcela nepokrytě vyhrožuje majiteli Seznam zpráv Ivu Lukačovičovi. Deník tak otevřeně rezignuje na svoji nezávislost a přiznává, čím ve skutečnosti je: Bezskrupulózním mocenským nástrojem trestně stíhaného premiéra a oligarchy“.

Psali jsme ZDE.

A právě na osobu Jaroslava Plesla se zaměřil server Forum24.cz. „Jaroslav Plesl převzal MF DNES a podařilo se mu ji zničit nejen po obsahové, ale i po formální stránce. Dnes nestojí v čele kvalitních novin, ale v čele propagandistického nástroje hnutí ANO. A vůbec se za to nestydí,“ podotkla komentátorka Johana Hovorková.

Následně připomíná Pleslovy názory a komentáře i celou jeho kariéru. Nezapomíná uvést ani to, že Plesl nastoupil do MF Dnes po Sabině Slonkové, autorce oné reportáže o Babiši juniorovi. 

„Plesl musel jako šéfredaktor zvládnout situaci, kdy si konečně celá veřejnost naplno uvědomila, že redakci MF DNES neřídí žádní novináři, ale Andrej Babiš. Dokázaly to nahrávky skupiny Šuman, na kterých byl jasně slyšet dnes již bývalý redaktor největšího ‚seriózního‘ deníku Marek Přibil. Ten společně s Babišem držel v ruce živý policejní spis a plánoval kompromitující články na konkurenční ČSSD,“ popisuje Hovorková, podle níž se z MF Dnes stala postupem času taková zvláštní legitimizace konspirací, xenofobie a manipulace. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …