Médiím se nedá věřit. Zaměstnanci veřejnoprávních médií si dnes chodí pro výplatu k politikům, uvedl před lidmi šéf Pirátů

22.04.2017 16:34

REPORTÁŽ „Dnes se nemůžete spoléhat zrovna na to, že veřejnoprávní média jsou naprosto objektivní, když si jejich zaměstnanci chodí pro výplatu už i k politikům,“ konstatoval v otevřené veřejné debatě předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. Svoje tvrzení pak ještě upřesnil: „Například v České televizi jste se nejprve vůbec nic nedozvěděli ohledně politického boje o novelu zákona o registru smluv, podle které by státní firmy už nemusely zveřejňovat své obchodní smlouvy, což by spíše nahrávalo korupci.“

Médiím se nedá věřit. Zaměstnanci veřejnoprávních médií si dnes chodí pro výplatu k politikům, uvedl před lidmi šéf Pirátů
Foto: achiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš

Společnost ovládá ten, kdo „vyrábí“ nebo může zásadně ovlivňovat důležité informace. A protože právě toto má být v Česku jen doménou politiků a různých vlivných korporací, vznikla Pirátská strana, která se snaží, aby informace a kvalitní digitální služby byly dostupné prakticky všem. Právě těmito slovy zahájil v opavském hudebním klubu Evžen svou besedu s názvem 50 odstínů svobody šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„U nás má stále ještě tak třetina veřejnosti problém zaplatit si své základní životní potřeby, a když se jim pokazí třeba pračka, musí si na její opravu půjčit. My bychom chtěli zlepšením digitálních služeb přispět k tomu, aby lidé měli více šancí si usnadnit a zlepšit svůj život. Svobodný člověk by si už dnes neměl v potu tváře dobývat svůj každodenní chleba. My máme nyní ve svém programu velmi šetrný sociální program,“ uvedl předseda Pirátů.

Na otázku z publika, jakým konkrétním způsobem chce jeho strana dosáhnout zlepšení životní úrovně, Bartoš odpověděl, že to vidí zejména v dostupnosti internetu a využitím dalších jeho možností, kdy by lidé mohli snáze nacházet pracovní uplatnění a lépe by komunikovali zvláště se státními organizacemi. Mohli by si na něm prý také doplňovat svoje vzdělání.

Šoubyznys svobodě informací moc nepřeje

Šéf Pirátské strany v průběhu besedy několikrát zdůraznil, že jeho hnutí nejde jen o svobodu přijímání a šíření informací, ale také o vyváženost v digitálním světě, aby se nenarušovalo soukromí jednotlivců. „Stát má vůči občanovi podle současných zákonů jen minimum povinností, ale lidé jich mají vůči němu naopak celou řadu. Člověk žije neustále ve strachu, zda něco neopomenul, a jestli mu nepřijde po letech za nějakou hloupost horentní pokuta, aniž by ho někdo o tom informoval. Také se nám nelíbí, že státní instituce porušují v mnoha případech naše soukromí,“ uvedl. Jako příklad prý může sloužit zdravotnictví, kde do osobních věcí může nahlížet třeba v pojišťovnách řada úředníků. „Takové důvěrné osobní údaje by měly kolovat jen mezi pacientem a jeho lékařem,“ dodal Bartoš.

„Nemůžeme také souhlasit s blokací některých webů, to už přímo zavání tvrdou cenzurou. Veřejnost mnohdy kritizuje za pofiderní byznys zbrojařské nebo farmaceutické firmy, ale šoubyznys také dost často používá nekalé praktiky,“ upozornil. Nejedná se prý jen o všeobecně známé vymáhání koncesionářských poplatků. „Vím, že někteří podnikatelé v tomto odvětví apelovali na Ministerstvo kultury, aby se blokovaly weby, kde lze stahovat filmy či hudbu,“ uvedl Bartoš. „Proč by měli mít monopol na copyright kultury či různých elektronických služeb jen někteří politici a podnikatelé? A právě proti tomu bojujeme. Veřejnost by měla mít takových služeb co nejvíce zdarma,“ přibližoval činnost svoji strany Bartoš.

Ten také uvedl, že se i v soudním jednání zastávají šikanovaných lidí ze strany úřadů či různých firem. Jedná se například o živnostníky, po kterých chtějí revizoři různých společností vymáhat koncesionářské poplatky za poslech hudby, ale i za využívání fotografií z elektronických databází nebo při kopírování layoutu, tedy grafické úpravy textu. Podle šéfa Pirátů nemají žalovatelé při podobných soudních kauzách velký úspěch s vyčíslováním údajných škod, protože jejich výpočet bývá vždy dost sporný.

Evropská unie chrání běžné uživatele internetu

Ivan Bartoš přirovnal působení pirátských stran k hnutí Zelených, kteří byli také průkopníky při ochraně životního prostředí, kdy bránili devastaci přírody a zaváděli postupně do politiky a běžného života tak užitečné věci, jako jsou například kontroly emisí či třídění odpadu. Piráti, podle jeho slov, chtějí takto působit v oblasti digitálních informací, aby se staly co nejprospěšnější pro širokou veřejnost.

„Štve vás Evropská unie? Mě občas hodně, ale v oblasti digitálních informací působí dost pozitivně. Snaží se práva nás, běžných uživatelů, chránit a také dává peníze na rozšíření vysokorychlostního internetu. Tím napomáhá i zlepšení současného stavu, aby tomu nebylo pořád jako dnes, kdy systém o vás všechno ví, ale veřejnost se dostane jen k omezeným informacím, do nichž jim stát občas ‚benevolentně‘ umožní nahlédnout,“ informoval dále předseda Pirátů, a jako příklad uvedl snahu o okleštění zákona o nahlížení do registru smluv státních firem, který Poslanecké sněmovně vrátil v minulých dnech Senát k přepracování.

Aby se člověk v dnešní době dostal k těm správným informacím, neměl by se podle Bartoše upínat jen k několika zdrojům a využívat co nejvíce možností, včetně sociálních sítí.

„Dnes se nemůžete spoléhat zrovna na to, že veřejnoprávní média jsou naprosto objektivní, když si jejich zaměstnanci chodí pro výplatu už i k politikům. Například v České televizi jste se nejprve vůbec nic nedozvěděli ohledně politického boje o novelu zákona o registru smluv, podle které by státní firmy už nemusely zveřejňovat své obchodní smlouvy, což by spíše nahrávalo korupci. Poslanci některých tradičních stran chtěli zmíněnou novelou tento poměrně novější a demokratický zákon úplně okleštit. Co se ale týká zpravodajství z amerických voleb, za což byla ČT dost kritizována, tak to připisuji spíše přetíženosti jejich redaktorů a možná i trochu neprofesionalitě, než nějakému zlému úmyslu. Větší svoboda informací prostě přispěje i ke snadnějšímu potírání korupce ve veřejných zakázkách,“ dodal závěrem debaty Ivan Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…