Měla by vám jít husina po zádech. Šlachta si přečetl Blažkův návrh a bije na poplach

08.11.2022 18:33 | Ze sítí

Šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta se na svém facebookovém profilu vyjádřil k ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) a také k představené novele zákona o státních zástupcích. Podle jeho slov není jejím cílem nic menšího než ovládnutí této složky státu.

Měla by vám jít husina po zádech. Šlachta si přečetl Blažkův návrh a bije na poplach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta

„Všech milion otazníků a vykřičníků, které jsou a byly kolem Blažka na Ministerstvu spravedlnosti, dostalo minulý týden jasnou podobu. Představil novelu zákona o státních zástupcích, jejímž cílem není nic menšího než ovládnutí této složky státu,“ domnívá se Šlachta.

„Blažek navrhl omezit funkční období nejvyššího státního zástupce. To je první a poslední dobrá věc celé novely. Nejvyšší státní zástupce sice bude mít funkční období na dobu sedmi let, ale může být kdykoliv vládou odvolán. Blažek to odůvodňuje tím, že vláda odpovídá za fungování nejvyššího státního zástupce a soustavy, a tím pádem musí mít možnost je odvolávat,“ zmínil Šlachta s tím, že je to naprostý nesmysl.

„Taky policejní prezident je přece volen na funkční období, ale ministr vnitra ho nemá možnost kdykoliv odvolat,“ podotkl Šlachta.

Dalším kontroverzním bodem novely je podle něj to, jak se budou vybírat vedoucí státní zástupci. „Podle nového návrhu má proběhnout výběrové řízení. Ale pozor! I když v tomto výběrovém řízení uchazeč zvítězí, ministr spravedlnosti ho nemusí ustanovit do funkce. Šílené? Rozhodně! Co tedy bude výsledkem? Dosazování lidí do funkcí, kteří výběrové řízení sice nevyhráli, ale o to víc plně vyhovují ministru spravedlnosti,“ sdělil Šlachta.

„A poslední věc. Momentálně se nejvyšším státním zástupcem může stát pouze člověk ze soustavy státního zastupitelství. Díky této novele se nejvyšším státním zástupcem může stát kdokoliv a vůbec nemusí mít zkušenosti z práce v zastupitelství. Třeba advokát. To je za nás špatně. Nejvyšší státní zástupce MUSÍ mít zkušenost zevnitř zastupitelství, ne z ‚opačné strany‘. Když odéeska před volbama mluvila o spravedlnosti a změně v nejvyšším státním zastupitelství, šla mi husina po zádech. Teď jsem přesvědčen, že husina musí jít i vám. ODS se jednoznačně snaží ovládnout a zpolitizovat státní zastupitelství. V momentě, kdy nefunguje státní zastupitelství nezávisle a spravedlivě, nemůžete dělat žádné velké kauzy. Žádnou korupci. Žádný Dozimetr, STOKU nebo Nagyovou. Policie může vypátrat a vyšetřit cokoliv, ale pokud se nemůže spolehnout na nestrannost státního zastupitelství, tak v tom zůstane samotná,“ zmínil Šlachta.

„A s ní i všichni občané České republiky, kteří si zaslouží stejnou spravedlnost. Konečně pro všechny,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…