Méně za energie, nestojíte fronty na benzínkách... Fiala bilancuje rok své vlády

17.12.2022 16:16 | Ze sítí

Vláda Petra Fialy (ODS,) vláda pětikoalice – ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN – je u moci jeden rok. Fiala se rozhodl tento rok shrnout. Zdůraznil, že to byl rok obtížný, a všechny své spoluobčany varoval, že další měsíce budou také obtížné. Zdůraznil však také, že díky práci jeho vlády občané i firmy zvládnou současnou energetickou krizi. A prozradil, co má v plánu dál.

Méně za energie, nestojíte fronty na benzínkách... Fiala bilancuje rok své vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala ve volebním štábu koalice SPOLU

18. prosince 2021 Petr Fiala převzal klíče od šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a stal se premiérem. Na sociální síti Facebook zdůraznil, že to byl rok nelehký, a svým spoluobčanům na rovinu sdělil, že ani příští měsíce nebudou nijak snadné.

„Přesně před rokem se vláda, jíž jsem předsedou, ujala své funkce. Poslední rok nebyl pro nikoho jednoduchý. Ani následující měsíce nebudou snadné. Naše vláda ale dělá maximum pro to, abychom vše zvládli. Naše země se v důsledku ruské agresivní války na Ukrajině potýká s řadou obrovských výzev, které jsme si ještě nedávno nedokázali představit. Společně s vámi však pracujeme na tom, aby byly dopady krizí na životy nás všech co nejmenší,“ začal předseda vlády.

Vrátil se až do covidových časů. Konstatoval, že krátce po tom, co se jeho kabinet ujal vlády, musel se vyrovnat s poslední vlnou covidu, ale tu prý všichni zvládli na výbornou. Fiala za to svým spoluobčanům poděkoval.

Jenže těsně poté Rusko rozpoutalo největší válku v Evropě od konce roku 1945. Prvním důsledkem tohoto konfliktu byla migrační vlna z Ukrajiny, se kterou se muselo Česko vyrovnat.

„Jeho prvním důsledkem byla největší migrační krize za posledních 70 let. Společně jsme přijali více než 460 tisíc lidí, především žen a dětí, kteří utekli před válkou, a úspěšně je začlenili do naší společnosti. Více než sto tisíc z nich si už našlo zaměstnání,“ připomněl všem Fiala.

A hned pokračoval.

„Dalším přímým důsledkem ruské agrese je nedostatek energií a jejich rostoucí ceny. Zareagovali jsme rychle a zajistili jsme dostatek plynu na tuto zimu – rekordně jsme naplnili zásobníky a zakoupili jsme potřebnou kapacitu v LNG terminálu v Nizozemsku. Pracujeme na tom, aby měli lidé i firmy dostatek energií, za které nebudou platit násobky toho, co dosud. Jako jedni z prvních jsme dokázali zastropovat ceny energií pro občany, nemocnice, školy a další poskytovatele veřejných služeb. V Evropě jsme vyjednali změny unijních pravidel, díky kterým jsme – opět jako jedni z prvních – mohli zastropovat ceny energií i pro všechny firmy. Všichni občané i podnikatelé mají díky naší práci jistotu, že energetickou krizi zvládneme,“ ujistil všechny.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Prohlásil, že jeho vláda rozumnými kroky zvládla také krizi spojenou s pohonnými hmotami a právě díky tomu, že to pětikoalice zvládla, nemusejí občané stát dlouhé fronty na čerpacích stanicích a doufat, že se na ně dostane něco benzínu.

„Odolali jsme tlaku populistů na řadu drahých a nefunkčních zásahů do volného trhu, a i díky tomu nyní tankujeme za předválečné ceny, zatímco v jiných zemích benzín a nafta zdražují a řidiči na ně musejí stát dlouhé fronty,“ poznamenal, aniž přímo zmínil Maďarsko.

Ceny energií se podařilo zvládnout i díky tomu, že Česko v tomto končícím pololetí předsedá EU a v roli předsednické země čeští ministři i úředníci prosadili kroky, které pomohli jak Čechům, Moravanům a Slezanům, tak dalším obyvatelům Evropy.

Poté celý svůj projev uzavřel.

„Už nyní vím přesně, čemu se musíme věnovat příští rok a v dalších letech, abychom posunuli Českou republiku mezi nejúspěšnější země světa. Věřím, že to společně dokážeme. Děkuji vám za vaši důvěru,“ rozloučil se premiér.

Petr Fiala promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chcete vidět, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNestor Holejko , 17.12.2022 16:47:31
jak vypadá sice otitulovaný, ale pologramotný blbec a patologický lhář? Podívejte se na předsedu protektorátní vlády eurosoudruha Fialu!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…