Menšinový vlastník IZIP vyzývá ministerstvo i VZP k jednání

13.08.2012 14:22

Menšinový vlastník společnosti IZIP, švýcarská firma eHieHealth International, se rozhodl aktivně vstoupit do dění kolem vypovězení smluv mezi VZP a IZIP na projekt elektronických zdravotních knížek. Smlouvy byly vypovězeny 30. června na základě rozhodnutí správní rady VZP, která tak respektovala přání ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Menšinový vlastník IZIP vyzývá ministerstvo i VZP k jednání
Foto: red
Popisek: Švýcarský advokát Thomas Ladner

Kvůli dění kolem IZIP přijel v červenci do Prahy švýcarský advokát Thomas Ladner, který zastupuje menšinového akcionáře IZIP. Většinovým vlastníkem je s 51 procenty akcií Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR, která elektronické zdravotní knížky nabízí zdarma svým pojištěncům.

Ladner je přesvědčený, že 2,5 milionů elektronických zdravotních knížek je pro pojištěnce VZP prospěšnou a potřebnou službou, která může ušetřit českému zdravotnictví miliardové částky korun ročně a pacientům poskytnout lepší přehled o zdravotní péči a lécích. V tomto duchu se mají vést jednání, která chce během příštích týdnů absolvovat v Praze. Oslovit chce ministerstvo zdravotnictví i ředitele VZP Pavla Horáka.„Věřím v sílu racionálních argumentů. Jsem přesvědčen, že rozhodnutí o ukončení elektronických zdravotních knížek nebylo založeno na znalosti všech dostupných faktů,“ uvedl Thomas Ladner.

Podle švýcarského advokáta elektronické zdravotní knížky odmítá část lékařů a zdravotnických pracovníků, kteří v efektivnější kontrole nákladů na zdravotní péči vidí ohrožení svých vlastních zájmů. Proti jsou i velké IT firmy, pro něž nový celonárodní systém elektronizace českého zdravotnictví, který chystá ministerstvo zdravotnictví, představuje potenciální zisk obrovských finančních příjmů. „Jedinou skupinou, v jejímž zájmu je pokračování projektu elektronických zdravotních knížek, je 10 milionů českých občanů. Nevěřím, že by pan ministr Heger upřednostnil zájmy lékařů a IT firem před veřejným zájmem občanů České republiky,“ vysvětlil Thomas Ladner, kudy by se témata rozhovorů měla ubírat.

Podle společnosti IZIP dokáže projekt elektronických zdravotních knížek ušetřit českému zdravotnictví 2 miliardy korun ročně. Toto číslo se opírá o výsledky nedávno skončeného pilotního projektu A2G, jehož prostřednictvím si VZP ČR testovala ve dvou krajích – kraji Vysočina a Karlovarském kraji, které reprezentují 10 % pojištěnců VZP, efektivitu celého projektu a jeho možný přínos pro české zdravotnictví a zdravotní pojištění.

Pokud se společnosti IZIP nepodaří do konce září dosáhnout dohody s VZP, akcionáři začnou zvažovat právní kroky. Thomas Ladner v této souvislosti nevyloučil ani arbitráž za zmařenou investici kvůli porušení smluvních podmínek, v nichž se VZP zavázala nadále projekt rozvíjet.

 Půlroční výpovědní lhůta vyprší 31. prosince 2012.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …