Merkel nechce řešení ukrajinské krize, které by škodilo Rusku

24.08.2014 19:10

Německá kancléřka Angela Merkel nechce, aby řešení ukrajinského konfliktu poškodilo Rusko. Zároveň neočekává, že plánované setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem v úterý v Minsku přinese již nějaký průlom v krizi. Merkel se tak vyjádřila v dnešním rozhovoru na německé televizní stanici ARD.

Merkel nechce řešení ukrajinské krize, které by škodilo Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Je zapotřebí vzájemně na sebe mluvit. Možné je pouze politické řešení, vojenské řešení konfliktu nemůže nic přinést," podotkla kancléřka, která v sobotu navštívila Kyjev, což některá média interpretovala jako podporu tamějšímu vedení.

Podle agentury DPA Merkel vyzvala také ukrajinskou vládu, aby se pustila do decentralizace státu a přenosů větších pravomocí na regiony. Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel se v sobotu vyslovil pro federalizaci Ukrajiny jako jediné schůdné cestě k zachování jednoty země. Podle agentury AFP to ale Kyjev kategoricky odmítá.

Usilujte o příměří, vyzvala Ukrajinu i Rusko kancléřka

Merkel také podotkla, že by Evropská unie nepovažovala za důvod ke konfliktu, pokud by se Ukrajina zapojila do Euroasijské hospodářské unie (EAHU), kterou založilo Rusko společně s Běloruskem a Kazachstánem. Evropa si podle kancléřky přeje dobré vztahy s Ruskem.

V sobotu Merkel vybídla Kyjev a Moskvu, aby se zasadily o nastolení příměří. Nicméně připustila, že mír nenastane, dokud se nepodaří zlepšit kontrolu nad hranicí Ukrajiny s Ruskem.

Kancléřka přislíbila zhruba půl miliardy eur (skoro 14 miliard Kč) v rámci mezinárodní pomoci při obnově válkou poničeného východu Ukrajiny.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…