Merkelová končí. Už nechceme řídit EU, překvapili Němci

15.09.2021 9:40

Éra německé kancléřky Angely Merkelové končí. Řada Němců si myslí, že tím končí i stávající německý zlatý věk. Evropská rada pro zahraniční vztahy (ECF) ale upozorňuje, že se musí Německo změnit. Bez toho EU jako celek nedokáže řešit výzvy, které před ní stojí - řešení pandemie, změny klimatu a geopolitické konkurence v soutěži s Ruskem či Čínou.

Merkelová končí. Už nechceme řídit EU, překvapili Němci
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Projev kancléřky Angely Merkelové k opatřením proti šíření koronaviru, 18. března 2020

Kancléřka Angela Merkelová vedla Německo 16 let. Stala se symbolem stability a sjednocené EU. Vždy usilovala o nalezení nějakého konsenzu v evropském společenství. Server britského deníku The Guardian ale upozorňuje, že politický kurz Merkelové už nelze udržet a tak či tak se bude muset změnit. Upozorňuje na to Piotr Buras, spoluautor zprávy Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR) .

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí

„Politika merkelismu není nadále udržitelná. Merkelová umě zvládala udržet status quo na celém kontinentu, ale výzvy, kterým teď Evropa čelí - pandemie, změna klimatu, geopolitická konkurence - vyžadují radikální řešení, nikoli kosmetické změny. EU potřebuje vizionářské Německo,“ upozorňuje Buras.

Ukazuje se však, že nutnost změny přístupu narazí v řadě zemí, včetně samotného Německa. Španělé, Nizozemci, Portugalci, ale i Dánové dávají najevo, že Merkelovou považují za symbol stability. Samotní Němci mají za to, že s koncem Merkelové v úřadě končí i německý zlatý věk a Německo by nemělo hrát roli lídra celé EU.

38 procent Němců dalo najevo, že by jejich země mohla hrát v EU roli lídra v oblasti obhajoby demokracie a lidských práv. Ve všech ostatních oblastech - obrana, zdravotnictví a dalších - je podpora vedoucí role Německa v EU mezi Němci ještě mnohem nižší.

V ostatních zemích EU se projevuje skepticismus, zda Německo dokáže hájit zájmy všech členských států kupříkladu proti Rusku nebo Číně.

Podle zprávy Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR) je na čase, aby EU jako celek více spolupracovala s administrativou USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…