Merkelová má další problém. Jde o zbraně

24.09.2018 17:56

Německá vláda čelí po problémech s odvoláním šéfa Spolkového úřadu po ochranu ústavy další velké výzvě. Tentokrát je obviňována, že porušuje tu část koaliční dohody, která se týká zákazu vývozu zbraní zemím zainteresovaným ve válce v Jemenu.

Merkelová má další problém. Jde o zbraně
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Jak píše magazín Spiegel, embargo na vývoz zbraní je jednou z klíčových součástí koaliční dohody, které se týkají zahraniční politiky. Nyní však vychází na světlo, že v posledních dnech byly oficiálně schváleny dodávky zbraní do Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů i Jordánska. Přitom všechny tři výše jmenované země jsou do války přímo zapojeny a Saúdská Arábie je hlavním iniciátorem bombardování území spravovaného jemenskou vládou. Německý magazín píše, že tím byla vážně zpochybněna koaliční dohoda.

Podle informací z německých médií jde o rozsáhle zakázky v řádu milionů eur. „Konkrétně Saúdská Arábie by měla dostat čtyři dělostřelecké polohovací systémy pro obrněné vozy. Spojené arabské emiráty potom mají dostat bojové hlavice a raketové zaměřovače pro své válečné lodě. Jordánsko potom obdrží 365 protitankových střel,“ píše Spiegel s tím, že zveřejnění dohody se stalo terčem kritiky ze strany opoziční Strany Zelených.

Anketa

Jak raději pomoci sirotkům ze Sýrie?

hlasovalo: 14718 lidí
„Jde o jasné porušené koaliční dohody. Všechny zainteresované strany přislíbily, že zbraně do zemí, zapojených do konfliktu v Jemenu, dodávat nebudou. Jak se ale ukazuje, šlo jen o prázdná slova. Považujeme vývoz zbraní do Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Jordánska za krajně nezodpovědný. Fakticky tak německá vláda nese přímou odpovědnost za utrpení jemenského lidu a zmařené lidské životy,“ uvedl stranický expert Tobias Lindner.

Otázka embarga na vývoz zbraní byla jedním z mnoha sporných momentů, kdy stály CDU/CSU proti SPD. Křesťanští demokraté společně s CSU zohledňovaly potřeby německého průmyslu. Nyní spolková vláda tvrdí, že minimálně dodávkám zbraní do Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů se fakticky nedalo zabránit. „Jedná se o části zbrojních systémů, kde Německo dodává komponenty. Tyto systémy by navíc neměly být použity v Jemenu,“ uvedla vláda.

Vláda tak porušení koaliční dohody hájí tím, že při nedodání zbraní by německé společnosti čelily vysokým pokutám, které by následně musela hradit vláda a tedy daňoví poplatníci. „Německá vláda navíc i přes částečnou kritiku v oblasti lidských práv považuje konkrétně Saúdskou Arábii za blízkého spojence v boji proti terorismu,“ uzavírá Spiegel.

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …